Készültek virslis virágok, meg jó sok kifli, sonkás-sajtos töltelékkel. Most ezeket örökítem meg:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 2 teáskanál só
- 25 dkg margarin
- 1,5 dl tejföl
- 3 tojás sárgája
- 4-4,5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 4 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 20 dkg sajt
- 20 dkg sonka
- 2 evőkanál tejföl
- pici só, bors
Lekenni: 1 tojássárga, szezámmag beszórni
Így készült:
3 dl tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
Közben a lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tejfölt, tojássárgákat, élesztős tejet s gyúrni kezdtem. Közben apránként még szükséges mennyiségű langyos tejet adtam a tésztához.
Megdagasztottam, majd letakarva hagytam megkelni.
Közben elkészítettem a tölteléket: a sajtot és sonkát lereszeltem (csirkemell "sonkát" használtam), pici sót és borsot adtam hozzá és 2 nagy evőkanál tejfölt. Összekevertem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 5 részre osztottam. Mindegyik részt a lehető legnagyobb körré nyújtottam, s 16 szeletre vágtam: kettőbe, négybe, majd feleztem, s megint feleztem a szeleteket.
A szélesebb végükre raktam egy kevés tölteléket, felsodortam, kiflivé hajlítottam, s tepsibe raktam úgy, hogy a tészta vége a kifli alá kerüljön.
Lekentem egy evőkanálnyi tejjel elkevert tojássárgával, s megszórtam szezámmaggal.
180 fokos sütőben kisütöttem őket.
Persze másféle mag is kerülhet a tetejére, vagy akár reszelt sajt is.
Finom, puha kiflik lettek, már rájártunk. A többit meg eltettem holnapra:-)