Hozzávalók:
- 1-1,5 kg karaj
- kevés olaj
- só
- bors
- 5-6 gerezd fokhagyma
A káposztához:
- 1 közepes fej lilakáposzta
- 2-3 evőkanál olaj
- só
- 1 citrom kicsavart leve
- 3-4 evőkanál tejföl
A krumplihoz:
- krumpli
- só
- tej
- vaj
Így készült:
A csont nélküli karajt megmostam, majd kevés olajon mindegyik felét kissé megkapattam. Sóztam, borsot szórtam rá, a megpucolt, darabokra vágott fokhagymával és kevés vizet aláöntve fedő alatt, kis lángon párolódni hagytam. Azért időnként jó ránézni, ha estleg elfogyna alóla a víz, pótolni kell s néha másik felére fordítani. Kell neki idő, mire a villát beleszúrva puhának érződik.
Hideg helyen kell hagyni dermedni másnapig, s csak aztán szeletelni, különben szétesik.
Felszeletelve, a borsos-fokhagymás zsírjában átmelegítve, körettel tálalható is.
Így készül a lilakáposzta: negyedelve megreszeltem, s kevés olajon, sóval, lefedve párolódni tettem. Mivel hajlamos odaégni, időnként át kell kavarni. Mikor megpuhult, ráöntöttem a citromlét, a tejföl is belekerült, ha kell, teszek még rá sót. Még rövid ideig hagytam a lángon, s kész is.
A tört krumpli, vagy krumplipüré... ahány ház, annyi szokás- nálunk így készül: a megpucolt krumplit annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. Ha kész, leszűröm, s tejjel meg darabka vajjal összetöröm. Legtöbbször Férjem készíti, ő kevesebb tejjel, keményebbre készíti, én kissé lágyabbra, Nővéremék még több tejjel szeretik. Persze így is, úgy is finom. Azt hiszem, ez a leggyakrabban készülő köret nálunk.