Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 8 dkg zsír
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 dkg szalakáli
- 1 evőkanál kakaó
- fél dl tej
- 5 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag babapiskóta (20 dkg)
- 10 dkg cukor
- 10 dkg ét tortabevonó
- 3 evőkanál olaj
A krémhez előbb a pépet főzzük meg: a lisztet kevés tejben simára keverjük, majd a többi hozzáadásával állandó keverés közben sűrűre főzzük. Időnként megkavarva kihűtjük. Közben a puha margarint is elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, s kanalanként beledolgozzuk a kihűlt pépet.
A 10 dkg cukrot világosbarnára karamellizáljuk. Ne legyen túl sötét, mert keserű lesz. Hozzátöltünk 1,5 dl vizet, s addig főzzük, míg a karamell feloldódik.
Az egyik lapra rákenjük fele krémet, ezen elosztjuk a karamelles öntetbe belemártott babapiskótát, rákenjük a maradék krémet, s befedjük a másik lappal.
A tortabevonót gőz fölött 3 evőkanál olajjal felolvasztjuk, s a süti tetejére kenjük.
Jó, ha előző nap elkészítjük, hogy legyen ideje megpuhulni, összeérni az ízeknek.
Az eredeti receptben több cukor volt megadva a krémhez, a babapiskótát pedig rumba mártották. Én legfeljebb rumaromát használok, az alkoholt teljesen mellőzöm a sütik esetében, ( egyébként is) , a karamellt viszont nagyon szeretem, s az ilyen öntetet torták locsolására is használom. Naaaaaaagyon finom. A süti is finom lett, s örömmel adtam tovább a receptjét a vendégeknek. No meg mindenkinek, aki esetleg rábukkan önmagam lefoglalása céljából létrehozott blogomra.
2017.12.28.
Nem most volt, hogy ez a süti készült, s azóta nem sütöttem, pedig többször terveztem. De most karácsonyra a sütendők élére került. Még mindig finom, ízlett most is mindenkinek! :-)
Kicsit változtattam rajta, ezúttal így készült:
A tésztához: 35 dkg liszt, 15 dkg margarin, 12 dkg cukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó, kevés tejföl.
A krémhez 2 csomag vaníliás pudingot főztem 7 dl tejben, s ez került a vaj és cukor keverékébe.
A babapiskótát pedig rumaroma-1 dl víz- 1 csomag vaníliás cukor keverékébe mártottam.
Az elkészítés menete ugyanaz.
Örömmel olvasgatom receptjeidet és sok puszi neked, mert isteni finomnak tűnnek. Vasárnap ünnepeljük legidősebb fiam és barátnője névnapját, s még fogalmam sincs, melyiket válasszam a repertoárodól... :)
VálaszTörlésAnyukádat nagyon sajnálom....így ismeretlenül is....:((((((
További eredményes sütést kívánok!
Kuti Barbara Komáromból
Kedves Barbara!
VálaszTörlésKöszönöm kedves szavaidat!
A sütiválasztást rád bízom, hisz mindenkinek más az ízlése. A babapiskótás süti is nagyon finom...
Fiadnak és barátnőjének sok boldog névnapot kívánok!
Üdvözlettel: Gerdi
Úgy rémlik nekem, hogy kóstoltam már ilyesmi süteményt, kolléganőm készítette a névnapjára és behozott a szűk környezetének egy kis kóstolót. Majd ha elkészítem, felidézem a sok évvel ezelőtti ízélményt. :)
VálaszTörlésNagyon finom lett, a karamellnél amikor a vizet hozzáöntöttem kicsit megijedtem, hogy mi lesz ebből de szót fogadtam és nem bántam meg, bár nekem inkább két nap kellet a teljes puhulásig. Az eredmény pedig olyan szép lett mint nálad a képen. :))
VálaszTörlésKatus, nagyon örülök, hogy ezt is elkészítetted! Én azóta nem sütöttem, mert szinte mindig valami mást sütök. Soha nem fogyok ki a receptekből:-)
TörlésKöszönöm, hogy mindig megosztod a tapasztalataidat, örülök a visszajelzéseknek, hát ha még pozitív is:-) Persze a negatív kritikát is elfogadom.
Megsütöttem egy kicsit másképp, mert voltak itthon hiányosságok, de így is nagyon finom lett. Nálam szalakáli helyett 8 g szódabikarbóna, karamell helyett rumaromás víz, bevonócsoki helyett hagyományos kakaós, cukros, vizes bevonat. Kolléganőm el is kérte a receptet.
VálaszTörlésKedves Tünde, nagyon örülök, hogy megsütötted! Hát még annak, hogy ízlett is! A változtatások csak előnyére válhattak! :-) Én is folyton variálok, sokszor ugyanazt a sütit is másképp sütöm kicsit- mint ezt is második alkalommal. További jó sütögetést kívánok! :-) Gerdi
Törlés