Azért egy jó nagy tállal eltettem pitének meg enni. Magozás közben is jó sokat megettem, elég sok szemről úgy döntöttem, ezt kár üvegbe zárni.
Hétvégére készült a pite:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 45 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg margarin
- 12 dkg zsír
- 2 tojás
- 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- meggy (kimagozva 1,2 kg volt)
- 20 dkg cukor
- 4 evőkanál gríz
Így készült:
A meggyet kimagoztam.
A tésztához valókat a tojás és tejföl kivételével tálba tettem, összemorzsoltam, majd összegyúrtam a tojással és tejföllel. Kerülhet még bele tejföl, ha kemény lenne a tészta. Nekem pont jó lett, se nem kemény, se nem puha.
A meggyet összevegyítettem a cukorral és a grízzel.
A tésztát két részre osztottam, mindkettőt tepsi méretűre nyújtottam.
Egyiket papírral bélelt tepsibe tettem, ráborítottam a meggytölteléket, majd a másik lapot rátettem.
A felső lapot villával megszurkáltam, majd 180 fokra előmelegített sütőben toltam.
Pirulásig sütöttem.
A meggy sok levet engedett, attól tartottam, eláztatja az alsó lapot. De nem így történt, szépre sült. Pont azért kellett a gríz (az almához is szoktam tenni), hogy "megigya" a sok gyümölcslét.
Nem szórtam rá porcukrot, kellemesen savanykásan pont megfelelt az ízlésünknek. Szeretjük! :-)