A krumplisalátát Anyukám régen úgy készítette, hogy a hozzávalókat beáztatta ecetes lébe, leszűrte, s utána került rá a majonéz. Én annyira nem kedveltem így, ezért nálam az áztatós rész kimarad. Erről az étekről is Szüleim jutnak eszembe... Akárcsak a legtöbbről, valamiért... Sok évvel ezelőtt -már lassan 13 éve, hogy Apukánk nincs köztünk- vittem hozzájuk is egy adagot, s Apukám úgy dicsérte meg, hogy: "50 év múlva is ilyet együnk!" Ezt mondta azokra az ételekre, amik ízlettek Neki.
Mi is szeretjük, mikor eszünkbe jut, többször készül egymás után, aztán megint elfelejtődik egy időre. Ezúttal Gergő szülinapjára készült, többek között, fasírttal, amibe került reszelt főtt krumpli és sajt is.
Hozzávalók:
A krumplihoz:
- 1 kg főtt krumpli
- 2 közepes fej hagyma
- 4 főtt tojás
- só, bors
A majonézhez:
- 1 főtt tojássárga
- 1 nyers tojássárga
- 2 dl olaj
- 3 teáskanál mustár
- 2 evőkanál tejföl
A fasírthoz:
- fél kg darált hús
- só
- bors, paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes főtt krumpli
- 25 dkg trappista sajt
- 3 tojás
- 2 szelet kenyér
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Így készült:
A krumplit megfőztem, leszűrtem s azon forrón megpucoltam.
A tojásokat 10 perc alatt keményre főztem, hideg vízben hűlni hagytam.
Mikor a krumpli meghűlt, felszeleteltem, a hagymát szintén. Sóztam, kevés borsot is szórtam rá. Egy tojássárgát félretettem a majonézhez, a többi megpucolt főtt tojást belekarikáztam.
A főtt sárgát villával összetörtem, majd elkevertem a nyerssel. Cseppenként öntöttem hozzá az olajat, közben kavartam, s időnként 1-1 teáskanál mustárt is kevertem hozzá- ez lágyítja és ízesíti is a majonézt. Mikor az összes olajat belekevertem, hozzákevertem a tejfölt is.
A salátát elkevertem, ha szükséges, még sózom, s a tetejére borítottam a majonézt.
A fasírthoz valókat tálba tettem- a fokhagymát összezúzva, a kenyeret beáztatva és kicsavarva, a krumplit és sajtot reszelve. Összegyúrtam, s ha lágynak érzem, teszek még bele zsemlemorzsát, ha pedig száraz, kemény a massza, vizet teszek hozzá.
Kis golyókat formáltam belőle, s olajon pirosra sütöttem.
Nagyon-nagyon ritkán veszünk bolti majonézt, inkább házilag készítem. Gyerekkoromban megszoktam, akkoriban el sem tudtuk képzelni, hogy boltban is lehet venni, készen. Most meg van, aki azt nem tudja, hogy otthon is el lehet készíteni. Lehet, persze, csak friss legyen a tojás. Próbáltam csak főtt tojással, de nem sikerült, kell hozzá a nyers is. Annyira nem is ördöngös dolog, arra kell figyelni, hogy előbb cseppenként, majd vékonyan csorgatva kerüljön bele az olaj, s közben keverni-keverni. Van gyorsabb változat is, egy egész tojást 1 dl olajjal és teáskanálnyi mustárral botmixerrel kell kikeverni. Egy időben így csináltam, aztán egyszer-kétszer nem sikerült, s azóta a hagyományos változatot kevergetem.
A fasírt is lefagyasztható, szoktam is minden alkalommal, mikor sütök, s távol tanyázó Fiacskám csak felolvasztja s fasírtos szendvicset pakol magának az óráira. A krumplisalátát nem ajánlom lefagyasztani, mint ahogy semmilyen krumplis és majonézes ételt sem. A krumpli kiolvadás után élvezhetetlen.