Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 25 dkg zsír
- 1 dl (házi) tej
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 nagy tojás
- szilvalekvár tölteni
- porcukor beforgatni
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót tálba tettem, elmorzsoltam a zsírral. Hozzáadtam a tojást, élesztős tejet s összegyúrtam. Nekem összeállt a tészta, de ha szükséges, még lehet bele tenni tejet.
30 perc pihentetés után a tésztát 9 gombócra osztottam. Mindegyiket vékony koronggá nyújtottam, előbb kettőbe, majd még kettőbe vágtam, aztán ezeket is feleztem. Így 8 szeletkét kaptam. A széles végére lekvárt raktam, felsodortam, meghajlítottam. Arra figyeltem, hogy amikor tepsire raktam, a tésztavég a kifli alá kerüljön, ne nyíljon majd ki.
180 fokon addig sütöttem, míg pirulni kezdett.
Még azon forrón porcukorba forgattam.
Finoman omlós, mégis puha kiflik lettek.
Ha kevesebb gombócra osztjuk a tésztát, nagyobb kiflik lesznek belőle, de én jobban szeretem az aprócskákat.