Hozzávalók:
- 1-1,5 kg krumpli
- 8-10 tojás
- só
- nagy pohár tejföl
- kevés bors
- pici olaj
- 10-15 dkg trappista sajt
Így készül:
A krumplit annyi vízben, amennyi ellepi, kis lángon puhára főzöm. Akkor puha, mikor a villa könnyedén beleszalad.
A tojást szintén annyi vízben, amennyi ellepi, főni teszem. Fővéstől számított 10-12 percig kell főzni, hogy kemény legyen. Mikor letelt az idő, leöntöm róla a forró vizet s hideg vizet engedek rá.
A krumplit, ha megfőtt, leszűröm, s azon forrón megpucolom. Villát szúrok a krumpliba, s késsel lehúzom a héját. A tojásokról is leöntöm a vizet, s megpucolom.
Egy hőálló edény alját vékonyan kiolajozom. Rákarikázom fele krumplit, megszórom sóval. Erre kerül fele sajt lereszelve, majd a tojások felkarikázva. Megint szórok rá nagy csipet sót, majd következik a krumpli másik fele, amit megint sózok. Közben lehet pici borsot is szórni a rétegekre, de ez el is maradhat. Ráreszelem a többi sajtot.
A tejfölt összekeverem, ha túl kemény, pici tejjel hígítom, majd elosztom a krumpli tetején.
190 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje pirulni kezd.
Tessék, Gergő, ha sok szabadidőd van, lehet rakott krumplit készíteni! 😊😋😍
Tényleg egyszerű, csak időigényes. A sóval inkább csínján bánok, ha sótlan lesz, utólag is meg lehet sózni. de ha elsózzuk, kivenni már nem lehet belőle.