A piskóta nagyon sok sütinek, tortának az alapja. Változatosan felhasználható, ízesíthető, de vannak a sikerének titkai! Mikor saját lábamra álltam, évekig összeestek a piskótáim, miután kivettem őket a sütőből. Ma sem tudom, mit vétettem, mert ugyanúgy csináltam, ahogy Anyukámmal. Azóta is úgy készül, de ritka eset, hogy ne feleljen meg elvárásaimnak. Rejtély...
Meggykrémes piskóta |
Én így készítem a piskótát: a tojások sárgáját és fehérjét külön tálba teszem. Annyi evőkanál cukrot és lisztet számítok hozzá, ahány tojásból készül a piskóta. Amennyiben nagyok a tojások, púposabban mérem a hozzávalókat. 6-8 tojáshoz egy fél csomag sütőport is teszek. A sárgákhoz adom a sütőport és fele cukrot, fehéredésig keverem. A fehérjéket előbb csipet sóval felverem, majd a többi cukorral keményre verem. Nekem az a próbája, hogy a felemelt habverőről nem folyik le a hab. Ekkor a sárgákhoz borítom, s fakanállal laza mozdulatokkal kanalanként beleforgatom a lisztet. Amennyiben kakaós piskóta készül, 1-2 evőkanál liszt helyett kakaó kerül bele.
Vizes piskótát ritkán sütök, ez szerintem szárazabb lesz. Úgy készül, hogy a kikevert sárgákhoz legfeljebb a tojások mennyiségével egyenlő evőkanál vizet keverek, lehet kevesebbet is. Minden evőkanál vízre számítok még 1-1 evőkanál cukrot és lisztet. 1-2 evőkanál liszt helyett lehet tenni ugyanannyi keményítőt, de nem tapasztaltam különbséget, úgy hogy ez a szokás elmaradt.
Az én piskótakészítési módszerem két emberes, ha nincs kéznél a Férjem vagy Leányzóm, Anyósomat kérem meg, hogy segítsen. Akinek nincs segítsége, úgy is készítheti, hogy a tojások fehérjét felveri az összes cukorral jó keményre, fényesre, majd egyenként belekeveri a sárgákat, majd a lisztet. Ez is jó módszer, van tapasztalatom:-) Egyszer Anyukám helyett mentem lagzira sütiket készíteni. Engem, zöldfülűt, kiraktak a teraszra, s egyik piskótát készítettem a másik után, az előbbi, egyszemélyes technikával. Annyi habot életemben nem vertem! De büszke is voltam magamra, hogy egyáltalán rám bízták:-)
Fontos:
- A fehérjébe nem szabad sárgának kerülnie. Ha mégis, kanállal szedjük ki egy kis fehérjével együtt, tegyük a sárgákhoz, ennek nem árt.
- A fehérjéhez mindig tegyünk csipet sót, keményebbre verhető, meg pici só kiemeli az ízeket.
- Érdemes a lisztet szitálni a masszához, és csak rövid, az éppen szükséges ideig keverjük, lyukas fakanállal vagy habverővel - nem elektromossal!!!-, hogy a levegő ne szökhessen ki.
- A kikevert masszát azonnal meg kell sütni, tehát miközben készül a piskóta, melegítsük elő a sütőt. Kikent vagy papírral bélelt tepsibe simítjuk - az edény oldalát ne kenjük ki, csak az alját- , s azonnal a forró, 170-180 fokos sütőbe toljuk. Addig, míg a piskóta nem válik el a tepsi szélétől, ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert össze fog esni. Ez kb. 15 perc, de biztosan sütőfüggő. Ekkor már meg is van sülve, de még kicsit szoktam hagyni a sütőben.
Néhány süti, melynek piskóta az alapja
Cseresznyés - vizes piskótával |
Citromkrémes- piskótatekercs |
Csokis-kekszes - kakaós piskótából |