Még húsvétra készült, amikor is legszívesebben csak valami gyors megoldást választottam volna. Ez gyors volt, ugyanis csak ki kellett olvasztani a leveles tésztát, s a tölteléket összekutyulni. Na meg a töltés, és a többi. Na jó, viszonylag gyors.
A receptet egy Nők Lapja Konyhában (2011. április) találtam még korábban, úgy várt az újság a recepthez kihajtva kipróbálásra. Érdemes volt, mert igazán finom lett, ez fogyott el leghamarabb az asztalról.
Azért lett kétféle belőle, mert egy csomag leveles tészta nem volt elég a töltelékhez, kettő meg sok volt. Ami maradt a másodikból, sajttal megszórva megcsigásítottam.
Hozzávalók:
- 2 csomag mélyhűtött leveles tészta (2×50 dkg)
- 15 dkg tehéntúró
- 15 dkg reszelt sajt (trappista)
- 3-4 evőkanál tejföl
- 15-20 dkg sonka (vagy bacon)
- 1 tojássárga
- só, bors
- 1 tojás lekenni
- szezámmag beszórni
Így készült:
A sonkát apróra vágtam, összekevertem a túróval, reszelt sajttal, sóval, borssal, a tojássárgával, tejföllel.
A leveles tésztát kinyújtottam. A szélére kentem egy csík tölteléket, a töltelék túlsó felén a felvert tojással megkentem egy csíkot. Feltekertem a tésztát a tojással megkent részig, itt fedje egymást két réteg tészta. Levágtam a csíkot, lekentem a felvert tojással, szezámmaggal szórtam, Két- háromujjnyi darabokra vágtam, tepsibe helyeztem.
Újabb töltelékcsík, lekenés, feltekerés, s így tovább, míg elfogy a töltelék. Nekem a második leveles tésztából egy csík kellett.
A maradékot megszórtam reszelt sajttal, feltekertem, feldaraboltam, s kisütöttem.
A holnapi napot pedig a pihenésnek szánom, tesszük ezt a Nővéreméknél. Remélem, ez Nektek is megadatik:-) Jó pihenést hát mindenkinek!