Sajtos lángos és Gergő méhese

Ez még pénteken volt... Megdagasztottam a lángost, s míg kelt a tészta, addig Fiammal a No Saltyn kalandoztunk. Csemetém szeme megakadt ezen az édességen, s megkérdezte, mikor készítheti el. Azt feleltem, most, miután gondolatban számbavettem az otthoni készletet. Azt hitte, viccelek, de végtelenül boldog volt, hogy tényleg nekiállhat. Előkészítettem mindent, s míg én lángost sütöttem, ő kevert-kavart, formába gyömöszölt, s igencsak büszke volt mindeközben magára is, meg a végeredményre is:-)
Elsőként a lángos:
Hozzávalók:
  • 80 dkg fehér búzaliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dl tej
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 25 dkg reszelt sajt tölteni
  • olaj a sütéshez 
A liszteket, sót elvegyítjük.
 A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, s belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni. A joghurtot picit meglangyosítjuk, a liszthez adjuk. Beleborítjuk az élesztős tejet is, s még kevés langyos víz (szükség szerinti mennyiségű, hogy nem túl lágy tésztát kapjunk) hozzáadásával megdagasztjuk.
Kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
15-16 gombócra osztjuk. Kerekre nyújtjuk, felére reszelt sajtot halmozunk, másik felét ráhajtjuk, jól lenyomkodjuk.
Én csak felét töltöttem meg, másik felét simán megsütöttem.
Kb. ujjnyi olajban kisütjük a lángosokat.

Fokhagymás tejfölt is készítettem hozzá, de a társaság fele a fokhagyma nélküli változatra voksolt. Pedig én nagyon szeretem a fokhagymásat, kentem is bőven a sajtosra is.

Most jöjjenek Gergő méhkasai:
Hozzávalók:
  • 30 dkg darált háztartási keksz
  • 12,5 dkg olvasztott margarin
  • 15 dkg cukor
  • fél rumaroma
  • 8-10 evőkanál tej
  • 2 evőkanál sűrű baracklekvár 
  • 2 evőkanál kakaó
  • kerek kekszek (nekünk csak szögletes volt)
A kekszet, cukrot, olvasztott margarint, rumaromát, baracklekvárt összekeverjük, szükség szerinti mennyiségű tejet adunk hozzá, hogy összeálljon.
Egy keveset féreteszünk, a többihez hozzágyúrjuk a kakaót.
A formákon lévő méhecskét a világos masszával töltjük ki, majd a formát telenyomkodjuk a sötét masszával. Kiborítjuk a formából, kekszre ültetjük.

Ilyen formát hónapokkal ezelőtt vásároltam Vácon, de még nem használtam. Fiacskám avatta fel, nagy élvezettel. Miközben készült, sőt egész este úgy terelgette a beszélgetés fonalát, hogy újra és újra meg kelljen dicsérjük:-)

3 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon ügyes fiad van! Remélem az enyém is ilyen lesz! :D
    A lángost pedig ki fogom így töltötten próbálni. :D

    VálaszTörlés
  2. Meg is érdemli a dicséretet a fiad!:) Nagyon ügyes!Nagyon guszták lettek a sütik. A lángos is jó, csak nekünk sajnos nem fogyasztható ez a változat.

    VálaszTörlés
  3. Köszöni szépen Gergő a bókokat! Láttátok volna, hogy dagadt a melle a büszkeségtől:-)
    MrsSame, biztos vagyok benne, hogy a te fiad is nagyon ügyes, máris, a korához képest:-)
    Patrícia, én már sütöttem lángost kenyértésztából is, azaz vízzel dagasztva, úgy is finom volt.

    VálaszTörlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...