Tejfölös-vaníliás szelet

Ez is olyan süti, ami lépten-nyomon szembejön az ember lányával, de még nem sütöttem meg. Pedig régóta várakozó listán van. Még az előző hétvégén Nagybörzsönyben családi napon vettünk részt, s meglehetősen meleg lévén, krémes süti kizárva, kapóra jött magunkkal vinni ebéd utáni édességnek.
A családban nagy sikere volt, ott is elfogyott a tányérról.

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 liter tej
  • 12 evőkanál cukor
  • 1 nagy doboz tejföl (450 g)
Így készült:
A tésztához valókat összegyúrtam. Tejföl nem kellett volna az eredeti recept szerint, de nagyon morzsálódós volt a tészta, csak így akart összeállni.
1-2 órát pihentettem.
A töltelékhez a tej nagy részét a cukorral főni tettem, majd a többi tejjel elkevert pudingpor hozzáadásával sűrűre főztem. Még melegen hozzákevertem a tejfölt.
A tésztát 2 részre osztottam. Tepsi méretűre nyújtottam mindkettőt. Egyiket tepsibe tettem (előtte papírral béleltem ki), ráöntöttem a már nem forró tölteléket, a másik kinyújtott lappal befedtem.
180 fokra előmelegített sütőben kisütöttem.

(Recept forrása: Receptözön, 2014/6.)
A barna lapok esetében mindig gondban vagyok, mikor van megsülve. A világosak pirulása elárulja, hogy kész van-e, de ez a kakaós lapokon nem látszik. Így meg szoktam nyomogatni a tészta tetejét, s ha már nem lágy, késznek nyilvánítom. 
A süti kihűlés után szeletelhető, melegen még meglehetősen lágy benne a töltelék.
S közben kiderült, hogy nem igaz, hogy nem sütöttem még ilyen sütit. Miközben írtam a bejegyzést, sejlett fel bennem egy tavalyi sütemény, ami nagyon hasonló. Csak éppen rózsaszín a közepe. De ebben több a töltelék, s előző alkalommal biztos nem hallottam annyiszor, hogy "nagyon finom ez a süti":-)

9 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Ezt nekem is ki kell próbálnom! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet, guszta! Jó nagy adag lehetett belőle!:)

    VálaszTörlés
  3. Én még nem találkoztam ezzel a sütivel, nekem újdonság. :) Nagyon-nagyon guszta, el is hiszem, hogy gyorsan fogyott! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon mutatós a süti :) Velem még sehol sem jött szembe ez a sütike, csak most :)

    VálaszTörlés
  5. De jól hangzik és néz ki! Én még nem találkoztam hasonlóval sem, tetszik! :)

    VálaszTörlés
  6. Ezt a sütit két éve sütöttem először (én is a Receptözönből, egy 2012. októberi számban is benne volt), azóta már elkészült 1-2-szer - még amellett is, hogy sok újdonságot sütök - ugyanis nagyon finom!!! Imádom!
    Olyan szép szeletek vannak nálad is.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a sütit először 2 évvel ezelőtt sütöttem meg (azóta már többször is, mert nagyon finom)! (Én is a Receptözönből, a 2012. októberi számban is benne volt.)
    Nagyon szép szeletek vannak nálad...

    VálaszTörlés
  8. Én is így szoktam hivatalosan késszé nyílvánítani :D Érdekes momentum, hogy a tejfel a meleg krémbe kerül. A meleg nem lágyítja túl? Nagyon jól mutat a sütemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vicuska!
      Szépen elkeveredett a tejföl a pudingba, s ha lágy is lett, de nem folyékony. Mire megsült, meg szépen megszilárdult.

      Törlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...