Rakott káposzta

Régen Anyukám egész hordó káposztát savanyított télire, egészben is meg legyalulva is. Annyira szerettem, csak úgy nyersen is, mikor káposztát töltöttünk, mindig megdézsmáltam. A levét is ittuk, s mindenért odavoltam, ami készült belőle: akár töltve, akár székelygulyásnak, rakva is, de a disznóvágáskor készült toros káposzta volt a csúcs. Az én gyerekeim meg... örülök, ha csipegetnek belőle nyersen, de semmi vele készült ételt meg nem esznek. Talán azt kéne, hogy együtt rakjuk be, aztán a munkájuk gyümölcsét szívesebben megennék. Mert én, bár kacérkodtam a gondolattal, még soha nem savanyítottam káposztát.
Nekem kedvenceim közé tartoznak a rakott káposzta és a székely gulyás is. Múlt héten készítettem az előbbit, Férjemmel jóízűen ettük, a gyerekeknek meg kérésükre hagytam rizses húst, azzal beérték. Pedig a káposzta a lényeg!
Hozzávalók:

  • 60-70 dkg savanyú káposzta 
  • 1 nagy fej hagyma
  • kevés olaj
  • 60 dkg darált hús
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • só, bors, paprika
  • 1 bögre rizs (3 dl)
  • 3-4 dl tejföl
Így készült:
A hagyma felét felaprítottam, kevés olajon megpároltam. A káposztáról leöntöttem a levét, hozzáadtam a hagymához. Kevés vizet öntöttem alá, s fedő alatt megpároltam. Időnként azért megkevertem, mert hajlamos odaégni.
Közben a hagyma másik felét is megpároltam, hozzáadtam a darált húst, sót, ételízesítőt, s morzsásra pároltam. Fűszereztem, beleborítottam a rizst és kétszeres mennyiségű vizet s lefedve hagytam készre főni.
Mikor minden megpárolódott, a tepsi alján elosztottam fele káposztát, erre került a rizses hús, újra káposzta s jó sok tejföl a tetejére.
Forró sütőbe tettem, s hagytam kissé megpirulni a tetejét. Frissen a legfinomabb, de másnap, újramelegítve is szívesen megeszem.




2 megjegyzés:

  1. De guszta, én nagyon szeretném ezt :-) Minden káposztás ételt szeretek, és nyersen is jöhet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! Ugye, hogy finom? Nem tudom, az ifjúságnak miért ennyire más az ízlése...

      Törlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...