- 80 dkg liszt (fele rétesliszt)
- 2 csapott teáskanál só
- 12 dkg zsír
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 3 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 dl ketchup
- só, bors
- csípős paprikakrém ízlés szerint
- 1 mokkáskanál morzsolt bazsalikom
- 1 mokkáskanál morzsolt oregánó
- 20 dkg sajt (trappista)
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A kétféle lisztet, sót elvegyítettem, elmorzsoltam benne a zsírt. Hozzáadtam a tojást, tejfölt, élesztős tejet, s összegyúrtam. Kicsikét lágynak találtam, azért még egy evőkanál lisztet dagasztottam bele.
Fél órát pihentettem a tésztát.
Közben elkészítettem a tölteléket: a sűrített paradicsomot, ketchupot, fűszereket összekevertem, a sajtot lereszeltem.
A tésztát kinyújtottam, téglalap alakúra. Lekentem az egészet a paradicsomos kencével, felére rászórtam a reszelt sajtot, a tészta másik felét pedig ráhajtottam a sajtra.
Kissé lenyomkodtam, majd derelyemetszővel ujjnyi csíkokra vágtam. Megtekertem őket, úgy tettem tepsibe.
Az első tepsit a hideg sütőbe tettem, bekapcsoltam 180 fokra s hagytam szép világosra sülni.
A második tepsivel közben kelt, majd követte az elsőt a sütőbe.
Még az első tepsivel sült, Fiamat máris lehozta a kíváncsiság, minek az illata terjeng odafent. Még azon melegen hozzáláttunk az elsőként kisülthöz, s teát kortyolgattunk hozzá. Finoman ropogós lett, s finoman pizzaízű. :-)
De szép egyformák! Jó sok lett, de biztos gyorsan fogyott, mert nagyon finomnak néznek ki :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Ó, nem olyan sok ez, több is elfogyott volna belőle! :-)
TörlésFantasztikusan jó ötlet, vittem is magammal, hogy bevessem a családnak! :-)
VálaszTörlésZsuzsa, örülök, hogy tetszik! :-) Biztos nálatok is sikere lesz!
Törlés