Bableves zöldségekkel

 Van, hogy bizonyos személyekre alig emlékszem, hozzájuk kapcsolódó ízemlékekre viszont igen. Ilyen a sok petrezselyemzölddel készült bableves, amit Rózsika néninél ettünk kicsi gyerekkorunkban. Nálunk laktak az emeleten, amikor az lakhatóvá vált. A húgaim egész kicsik voltak, s hagyta, hogy fésüljék őt. Ő pedig sörrel göndörítette a hajukat, bár erre nem igazán volt szükség, szőke fürtjeik maguktól is görbültek. Azt hiszem, ha nem lenne közös gyerekkori fényképünk vele, fel sem tudnám idézni az arcát. Csak ilyen apróságok, meg a leves, ami más volt, mint az Anyukáé.

Amit én főztem, az nem olyan lett, csak a petrezselyemről -ami soha nem marad ki belőle- jutott eszembe Rózsika néni. Anyuka mindig rántással és habarással készítette, ahogy szinte mindig én is. Ezúttal ezek nélkül, sok zöldséggel főztem. S így is finom...


Hozzávalók:

  • 50 dkg szárazbab
  • 1 fej hagyma
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • darabka zeller
  • 1-1 paprika és paradicsom
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • pirospaprika
  • 2-3 evőkanál almaecet
Így készült:
A babot előző este beáztattam.
A hagymát apróra vágtam, a répát, petrezselymet, zellert megpucoltam, mostam, szeleteltem.
A babot bő vízben főni tettem, sóztam. A hagymát is beleborítottam, majd mikor felfőtt, a többi zöldséget. A paprika és paradicsom is feldarabolva került bele.
Kis lángon főni hagytam, míg a bab megpuhul- addigra garantáltan megfő az összes zöldség is. Ha kell, még sózom és mokkáskanálnyi paprikát teszek bele. Kevés ecetet tettem még bele.
A petrezselyemleveleket megmostam, apróra vágtam. Csak akkor teszem bele, mikor a leves teljesen kész és el is zárom alatta a lángot.

Zöldhagymával, friss kenyérrel ettük. Második szinte nem is kell utána, vagy csak valami könnyű, egyszerű- mondjuk palacsinta vagy lekváros bukta. 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a levesed, könnyű nyári fogás lehetett a sok zöldséggel, és így rántás nélkül. Amúgy én is mindig berántom a bablevest, paprikás rántással. De így is finom lehetett, mert nagyon jól néz ki, főleg hogy még szép régi emlékek is társulnak hozzá 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! Anyukám is mindig rántással készítette, én is többnyire, ez most kimaradt- így is finom volt, de hát a bableves mindenképp nyerő nálunk.

      Törlés
  2. Nagyszerűen néz ki, az egyik kedvenc levesem. :-P Én is, mint Katalin, mindig berántom a bablevest paprikás rántással.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) A bablevesnek nálunk is mindig örül a család. Én meg szeretem főzni, bár néha hónapokra elfeledkezem róla. Én is a rántásos változatot szoktam főzni, most kivételt tettem, hirtelen felindulásból.

      Törlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...