Rebarbarás süti kókuszhabbal

 Mostanság délutánonként sokat bíbelődök a kertben. Márt csak azért is, mert máris kezdi meghálálni a törődést: zöldhagyma, retek, mángold, petrezselyemzöld szedhető, sőt, a rebarbara is óriási leveleket növesztett- ezeket az óriásakat leszedtem- persze, nem a leveléért, hanem a száráért. A kisebbeket hagytam még nőni. Mosás, héj lehúzása után a vasárnapi sütinkre halmoztam. Kellemes savanykás ízt adott az édes szeleteknek.



Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 tojássárga
  • 1 citrom kicsavart leve
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 12-16 rebarbaraszár
A habhoz:
  • 5 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál liszt
Így készült:
A rebarbarát megmostam, külső részét vékonyan lehúztam, 3-4 cm-es darabokra vágtam.
A margarint mikróban megpuhítottam, majd elkevertem a cukorral és vaníliás cukorral. Hozzákevertem a tojások sárgáját, ezzel is simára kevertem, majd a sütőporral elvegyített liszt és citromlé került bele. Fakanállal alaposan elkevertem- sűrű massza lett belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe kentem-simítottam a masszát, elosztottam rajta a rebarbaradarabokat. Annyi volt, hogy teljesen befedte a tésztát. 
180 fokra előmelegített sütőbe tettem, 10 percig hagytam benn.
Közben a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem. Óvatos mozdulatokkal elvegyítettem benne a kókuszt és lisztet. A sütőből kivett sütire egyengettem, majd visszatettem sülni.
Mikor a hab megpirult kissé. átállítottam csak alsó sütésre, így is hagytam még 10 percig a sütőben.
Kihűlve szeleteltem. (Igaz, a szélét még azon forrón levágtam, kóstolás céljából.)


Finoman puha süti lett, a sok rebarbarától kicsit savanykásabb a vártnál, de így is ízlik mindenkinek. 
Jó néhány éve kaptam Nővéremtől két tő rebarbarát, azóta minden évben sütök belőle egyszer-kétszer sütit. A következő szüretkor lekvárt főzök belőle, Leányzóm ötletét valóra váltván. 
Épp most olvastam néhány tudnivalót erről a növényről- nagyon sok jó hatása van a szervezetre, de nyersen nem ajánlott fogyasztani. 
Itt már levágtam róla a levelek nagyját- a virágszárat is le szoktam, most egyet meghagytam:


4 megjegyzés:

  1. Finom, különleges sütit sütöttél 😊. Mi még sosem ettünk rebarbarát, de láttam már. A lekvár is biztos finom, pikáns ízű lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :-) Lehet, mi se használnánk, ha nem lenne a kertben. Savanyúsága mellett van egy különleges íze, de szerethető. És egészséges.

      Törlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...