Sárgabarackos lapos süti

Vannak sütik, melyeket mindig Anyósom süt. Ez is olyan, s ezúttal is Ő sütötte. Neki nagyon mennek a lapokból álló sütik, s hiába lestem el a technikáját, én akkor sem tudok olyan formás, ráadásul egyforma méretű lapokat sütni. Nekem mindig feladják a leckét.
Sok éve, mikor Lányom még picike volt, rokonlátogatás során tettünk szert a receptre. Érdekes, mert a lapjában sárgabaracklekvár van. Jó puha lesz tőle a süti, s ízében emlékeztet a mézesre. Ráadásul a két színű krémnek köszönhetően mutatós is.
Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 6 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál baracklekvár
A krémhez:
  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
A tetejére:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2-3 evőkanál olaj
Így készül:
A margarint, porcukrot, tojást kikeverjük, majd a liszt, szódabikarbóna, lekvár hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. 3 részre osztva, 3 lapot nyújtunk belőle. Tepsi hátán kisütjük.
A krémhez előbb megfőzzük a 2 vaníliapudingot a tejben. A margarint a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot. A krémet két részre osztva, felébe a vaníliás cukor, másik felébe a kakaó kerül.
Összerakjuk a sütit: az alsó lapra kerül a kakaós krém, a másodikra a vaníliás, befedjük a harmadik lappal.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, bevonjuk vele a sütit.
Másnap szeleteljük.

26 megjegyzés:

  1. Először nem is értettem a nevét, de így már igen. :) Finom lehet, kíváncsivá tettél ezzel a lekváros lappal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, gondolkoztam is rajta, hogy másik nevet adjak neki, de aztán mégis úgy hagytam. Amúgy valóban finom süti!

      Törlés
  2. Nálunk anyum a specialista az ilyen lapokból álló sütiknek, mert nekem is pont ez a problémám, hogy nem tudok egyenes szélű téglalap alakú tésztát nyűjtani:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, valószínűleg a tapasztalat a titok nyitja. Én sokáig kerültem a lapokból álló sütiket, aztán mégiscsak próbálkoztam. Nem egyszer összegyúrom újra a rosszul sikerült lapot. Talán 20 év múlva nekem is jobban megy:-)

      Törlés
  3. Szép sütiket sütött az anyósod! És lerí róluk a finomság!
    A címet olvasva nekem is az jutott eszembe:hát mért lalapos ez a szép magas sütemény?
    De már értem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, köszönöm!
      Csak ezt sütötte az Anyósom, a többit én:-) Nem szoktam más által sütött sütiket felrakni, de ezt mindig ő süti, s annyira különleges recept, hogy érdemesnek találom a megosztásra.
      Nem úgy lapos, hanem lapokból áll:-) Mégiscsak át kéne neveznem...

      Törlés
  4. Hát lapok sütégetésére engem is nehéz rávenni,de ünnepek táján esetleg:) Klassz süti ez is, nálatok mindig ilyen süti dömping van a szülinapokra? Engem nem zavar ha nem egyformák a lapok, méretre vágom, a levágott részek sem vesznek kárba:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nálunk mindig ennyiféle süti van. Ilyenkor kiélhetem a sütiszenvedélyem:-)
      Ó, nekem sem lesznek ám egyformák a lapok, mindig körbevágom. Megy a mélyhűtőbe, s lesz belőle rumos golyó, vagy kekszszalámi.

      Törlés
  5. Tényleg érdekes a tésztájában a barack lekvár. Lapokat pedig sütök szívesen, csak nem nyáron, a meleg miatt:-)
    Kívánatos süti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, köszönöm!
      Még nem találkoztam olyan sütivel, aminek a lapjába kell lekvár. De finom lesz, mézesre hasonlít az íze. Egyik kolléganőm meg is kérdezte, hogy ez mézes?

      Törlés
  6. Anyósod is nagyon ügyes, guszták!
    Nem is lett lapos a süti :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Anyósom nevében is! Valóban ügyes, lapok nyújtásában verhetetlen.

      Törlés
  7. Ez nagyon szuper sütinek néz ki, a lapokat nem szeretem én sem, de azért szerintem ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Lilla! Csak rajta, gyakorlat teszi a mestert:-)

      Törlés
  8. Nagyon finomak az ilyen fajta sütik. Viszem a receptet és virtuálisan egy szeletet is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda, vidd csak, a szeletet is! Egészségedre:-)

      Törlés
  9. Hű, ez finom lehet és nem is rettenek el a lap-sütögetéstől...:))) Mentettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, még egy lapsütésre bátran vállalkozó "kollegina"! Különben tőled nem is vártam mást:-)

      Törlés
  10. Nagyon jól néz ki a süti, megkóstolnám! Nekem nagymamám a lapmester:)Egyszer sütüttem lapokat, mézeshez, de valahogy kevés volt az adag és csak 3 lap lett 4 helyett, azok is leheletvékonyak:)Nekem jobban áll a kavart:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, köszönöm! Én is jártam úgy, nekem 6 helyett lett 4 lap:-) De már megtanultam, mennyi lisztből kb. mennyi lapot lehet nyújtani az én tepsimre. Saját hibájából (is) tanul az ember.

      Törlés
  11. Második-harmadik olvasásra fogtam csak fel, miért is lapos a neve,hiába,már este van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, segítsetek már másik nevet találni ennek a sütinek:-) Tényleg béna egy név...

      Törlés
  12. Szia! megírtam végre a blogkóstolós bejegyzést:)! Itt olvashatod: http://linablogol.blogspot.hu/2012/10/blogkostolo-5-gerdi-suti.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lina, köszönöm az értesítést, már el is olvastam!

      Törlés

Csokis-meggyes piskóta

 Másodjára sütöttem rövid időn belül, azért is, hogy fotó készülhessen róla. No meg mert megfelelő sütemény hosszú útra csomagoláshoz.  A pi...