Sok éve, mikor Lányom még picike volt, rokonlátogatás során tettünk szert a receptre. Érdekes, mert a lapjában sárgabaracklekvár van. Jó puha lesz tőle a süti, s ízében emlékeztet a mézesre. Ráadásul a két színű krémnek köszönhetően mutatós is.
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 6 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 40 dkg liszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 3 evőkanál baracklekvár
A krémhez:
- 6 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál kakaó
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2-3 evőkanál olaj
Így készül:
A margarint, porcukrot, tojást kikeverjük, majd a liszt, szódabikarbóna, lekvár hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. 3 részre osztva, 3 lapot nyújtunk belőle. Tepsi hátán kisütjük.
A krémhez előbb megfőzzük a 2 vaníliapudingot a tejben. A margarint a cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pudingot. A krémet két részre osztva, felébe a vaníliás cukor, másik felébe a kakaó kerül.
Összerakjuk a sütit: az alsó lapra kerül a kakaós krém, a másodikra a vaníliás, befedjük a harmadik lappal.
A csokit az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, bevonjuk vele a sütit.
Másnap szeleteljük.
Először nem is értettem a nevét, de így már igen. :) Finom lehet, kíváncsivá tettél ezzel a lekváros lappal! :)
VálaszTörlésHankka, gondolkoztam is rajta, hogy másik nevet adjak neki, de aztán mégis úgy hagytam. Amúgy valóban finom süti!
TörlésNálunk anyum a specialista az ilyen lapokból álló sütiknek, mert nekem is pont ez a problémám, hogy nem tudok egyenes szélű téglalap alakú tésztát nyűjtani:)
VálaszTörlésKati, valószínűleg a tapasztalat a titok nyitja. Én sokáig kerültem a lapokból álló sütiket, aztán mégiscsak próbálkoztam. Nem egyszer összegyúrom újra a rosszul sikerült lapot. Talán 20 év múlva nekem is jobban megy:-)
TörlésSzép sütiket sütött az anyósod! És lerí róluk a finomság!
VálaszTörlésA címet olvasva nekem is az jutott eszembe:hát mért lalapos ez a szép magas sütemény?
De már értem.
Marisz, köszönöm!
TörlésCsak ezt sütötte az Anyósom, a többit én:-) Nem szoktam más által sütött sütiket felrakni, de ezt mindig ő süti, s annyira különleges recept, hogy érdemesnek találom a megosztásra.
Nem úgy lapos, hanem lapokból áll:-) Mégiscsak át kéne neveznem...
Hát lapok sütégetésére engem is nehéz rávenni,de ünnepek táján esetleg:) Klassz süti ez is, nálatok mindig ilyen süti dömping van a szülinapokra? Engem nem zavar ha nem egyformák a lapok, méretre vágom, a levágott részek sem vesznek kárba:)
VálaszTörlésIgen, nálunk mindig ennyiféle süti van. Ilyenkor kiélhetem a sütiszenvedélyem:-)
TörlésÓ, nekem sem lesznek ám egyformák a lapok, mindig körbevágom. Megy a mélyhűtőbe, s lesz belőle rumos golyó, vagy kekszszalámi.
Tényleg érdekes a tésztájában a barack lekvár. Lapokat pedig sütök szívesen, csak nem nyáron, a meleg miatt:-)
VálaszTörlésKívánatos süti!
Hajni, köszönöm!
TörlésMég nem találkoztam olyan sütivel, aminek a lapjába kell lekvár. De finom lesz, mézesre hasonlít az íze. Egyik kolléganőm meg is kérdezte, hogy ez mézes?
Anyósod is nagyon ügyes, guszták!
VálaszTörlésNem is lett lapos a süti :))
Köszönöm, Anyósom nevében is! Valóban ügyes, lapok nyújtásában verhetetlen.
TörlésEz nagyon szuper sütinek néz ki, a lapokat nem szeretem én sem, de azért szerintem ki fogom próbálni!
VálaszTörlésKöszönöm, Lilla! Csak rajta, gyakorlat teszi a mestert:-)
TörlésNagyon finomak az ilyen fajta sütik. Viszem a receptet és virtuálisan egy szeletet is :)
VálaszTörlésAleda, vidd csak, a szeletet is! Egészségedre:-)
TörlésHű, ez finom lehet és nem is rettenek el a lap-sütögetéstől...:))) Mentettem!
VálaszTörlésÓ, még egy lapsütésre bátran vállalkozó "kollegina"! Különben tőled nem is vártam mást:-)
TörlésNagyon jól néz ki a süti, megkóstolnám! Nekem nagymamám a lapmester:)Egyszer sütüttem lapokat, mézeshez, de valahogy kevés volt az adag és csak 3 lap lett 4 helyett, azok is leheletvékonyak:)Nekem jobban áll a kavart:)))
VálaszTörlésEmi, köszönöm! Én is jártam úgy, nekem 6 helyett lett 4 lap:-) De már megtanultam, mennyi lisztből kb. mennyi lapot lehet nyújtani az én tepsimre. Saját hibájából (is) tanul az ember.
TörlésMásodik-harmadik olvasásra fogtam csak fel, miért is lapos a neve,hiába,már este van!
VálaszTörlésMárti, segítsetek már másik nevet találni ennek a sütinek:-) Tényleg béna egy név...
TörlésMár a látványa is finom!!!!
VálaszTörlésVicuska, köszönöm!
TörlésSzia! megírtam végre a blogkóstolós bejegyzést:)! Itt olvashatod: http://linablogol.blogspot.hu/2012/10/blogkostolo-5-gerdi-suti.html
VálaszTörlésLina, köszönöm az értesítést, már el is olvastam!
Törlés