- 20 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 2 tojás
- 3 evőkanál méz
- 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 citrom lereszelt héja
- 30 dkg fehér búzaliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 csomag sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1, 5 dl tej
- 5-5 dkg mogyoró, dió, mandula
- 10 dkg mazsola
- 1 üveg savanykás lekvár (málna-ribizlit használtam)
Így készült:
A cukrot, margarint, mézet elkevertem, majd hozzáadtam a tojásokat, fűszerkeveréket, citromhájat. A tejet a sütőporral és szódabikarbónával elkevert kétféle liszttel váltakozva kevertem hozzá. Végül a durvára vágott diót, mogyorót, mandulát és a mazsolát kevertem bele.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (28×36 cm-es) simítottam a masszát, 180 fokra előmelegített sütőben kisütöttem.
Mikor kihűlt, vízszintesen kettévágtam, lekvárral töltöttem.
Igazi adventi sütit készítettél, nagyon finom lehet és egyszerű. De nekem a mákos citromos is nagyon bejön, mi nagyon szeretjük a mákot, kivéve a párom:) További szép adventi készülődést nektek:)
VálaszTörlésTrollanyu, köszönöm szépen! Finom lett, szívesen látlak egy kóstolóra:-) Most véletlenül még van belőle, mert többfélét sütöttem.
TörlésNektek is kívánok kellemes készülődést!
Nagyon jól hangzik!! A fűszerkeveréked is csupa finomságokból áll...csakis finom lehet a vele készült sütik!! Ügyes vagy!!
VálaszTörlésMarika, nagyon köszönöm!
TörlésÉvek óta házilag készítem a mézeskalácshoz a fűszerkeveréket, s sütéskor még teszek bele citromhéjat és/vagy narancshéjat.
Szépek lettek a sütijeid, nemhiába Te már szakértő vagy a sütés terén :) A fűszerkeverékedbe csupa-csupa finom fűszereket kevertél, is a tálalásod is nagyon tetszik!
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Szakértő ugyan nem vagyok, csak ilyen egyszerű sütikék kerülnek ki a kezem alól:-)
TörlésNagyon tetszik ez a kevert mézes süti recept, lekvárral nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésElég rég jártam már nálad, most kicsit körülnéztem, hát a rigójancsid is nagyon guszta ám, meg a citromos mákos szelet!
Az unokaöcséd pedig tündéri aranyos fiúcska!
Köszönöm, Marisz! Bizony, finom volt!
TörlésÖrülök, hogy jöttél körülnézni, s még az Unokaöcsémet is megcsodáltad. Még én is büszke vagyok rá, hát még a szülei:-)
Igazi karácsonyi fűszerek, ezekből csakis nagyon finom sütemény lehet! Kár hogy nem tudom megkóstolni.
VálaszTörlésÉva, szívesen vendégül látlak, s a kedvedért újrasütöm:-)
TörlésHogy te milyen kísérletezős vagy:) A hagyományos mézeslap nálunk nagy kedvenc:) Így még nem ettem, de muffint viszont készítettem hasonlóan, nagyon fini:)
VálaszTörlésKati, kíváncsi vagyok, mi sül ki ebből-abból:-) Nekem az a nagyobb élvezet, nem elfogyasztani. Mézes muffint viszont még nem készítettem, Leányzóm máris vállalkozott rá:-) Úgy hogy az is lesz.
TörlésAz idén és még egyszer régebb használtam bolti mézeskalács fűszerkeveréket,de azt hiszem, hogy többet nem fogok. A házi sokkal aromásabb, finomabb.
VálaszTörlésKívánatos lett a sütid nagyon:-)
Hajni, köszönöm! Én egyszer vettem boltit, a házi mindenképpen jobb, s olyan fűszert teszek bele, amilyet szeretnék. Meg amilyen van:-)
TörlésMézes, fűszeres, magvas... nagyon fincsi lehet már a tésztája is, hát még lekvárral turbózva! :)
VálaszTörlésBizony, Hankka, a tésztája is finom, de a lekvár még dob egyet rajta. Nekem anélkül túl száraz lenne.
TörlésRemekül néz ki úgyhogy muszály is volt neki finom lenni!:) Imádom a kavart sütiket és a mézeskalács fűszerkeveréket is!
VálaszTörlésKöszönöm, Emi! Én nem vagyok oda a kavart sütikért, kivéve, ha gyümölcsös vagy lekváros.
Törlés