Hozzávalók:
- 6 nagy tojásfehérje
- csipet só
- 30 dkg reszelt trappista sajt
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Így készült:
A tojásfehérjét a csipet sóval keményre vertem. Hozzáadtam a reszelt sajtot és morzsát, egyneművé kevertem. Kisebb diónyi gombócokat formáltam belőle.
Ujjnyi olajban, kis lángos pirosra sütöttem.
Volt, hogy kevés borsot is tettem bele.
A felvert tojásfehérje az összekeveréskor teljesen összeesik. De ez nem gond, süléskor mégis nőnek kissé a gombócok, s jó laza lesz a belseje. Az olajban a sajt pedig nem folyik, mint amitől első alkalommal tartottam. Egyben marad. S bár először leragad, de ahogy pirul, alányúlva engedelmesen elengedi az edény alját. Szóval egyszerű és nagyszerű eledel!
Most savanyú uborkát ettünk hozzá, amit nagyon szeretek, még zsíros kenyérrel is megeszem! De bármilyen saláta jó társa lehet. Nyáron zamatos kerti paradicsommal... már teljesen be vagyok zsongva:-)
Újabb sajtgolyó adag, ezúttal kicsit másképp:
Csak négy maradék tojásfehérje volt a hűtőben, ezért egy egész tojást kevertem még hozzá. Így is jó lett, csak kissé ellaposodott, nem maradt gömbölyű. De attól ugyanolyan finom volt! :-)
Újabb sajtgolyó adag, ezúttal kicsit másképp:
Csak négy maradék tojásfehérje volt a hűtőben, ezért egy egész tojást kevertem még hozzá. Így is jó lett, csak kissé ellaposodott, nem maradt gömbölyű. De attól ugyanolyan finom volt! :-)
De nagyon szeretem én is ezt a sajtgolyót. Nagyon guszta!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Nálunk is nagymenő, főleg a Fiamnak ízlett. Éppen most reklamált, hogy ez nem is süti, mit keres itt? :-)
TörlésEzt tuti ki fogjuk próbálni!!!! :)
VálaszTörlésZsana, érdemes:-)
TörlésA lányok falnák! Csak ennyi fehérjém nekem nincs...mit süssek a sárgájából? D:)) segítsetek
VálaszTörlésFlóra, én a sárgáját sós rúdhoz meg majonézhez használtam el, így megmaradt a fehérje. Ha kelt tésztát készítesz, csak sárgákat tegyél bele (puhább a tészta), s gyűjtögesd mélyhűtőben a fehérjéket.
TörlésHú de guszta!! Fagyasztott tojásfehérjével is működik? Mert egy ideje már gyűjtöm őket. Biztos ki fogom próbálni!!
VálaszTörlésMária, valószínűleg készíthető fagyasztottból is, bár még nem próbáltam. Én is gyűjtöm a fagyasztóban a fehérjéket, más célra:-)
TörlésHa kipróbálod, számolj be róla! Sok sikert hozzá!
Anyósom készítgetett ilyen gombócokat, csak grízet is tett bele. Ez nagyon tetszik, elfogom készíteni.
VálaszTörlésHajni, sok sikert hozzá! A gríz nem marad kemény benne?
TörlésNagyon jó ötlet, gondolom még önmagában fogyasztva is finom vacsora lehet!
VálaszTörlésKatalin, csak úgy magába rágcsálni is finom!
TörlésKi fogom próbálni én is, nagyon guszta! Most látom, hogy már megkaptad a díjat, azért én is gondoltam Rád, ha nem baj, így nézz be hozzám légyszives! További szép hétvégét! :)
VálaszTörlésCsilla, köszönöm, hogy gondoltál rám! Már benéztem hozzád:-) Szép hétvégét, jó pihenést nektek is!
TörlésÉn még főzelékhez feltétnek is el tudom képzelni, jól néz ki! :)
VálaszTörlés