Még sosem sütöttem. Talán azért, mert Anyósom szokta sütni, így volt részem benne. Az Ő receptje annyiban más, hogy a tésztában is van cukor.nem kell porcukorba forgatni. Én Anyukám receptje alapján jártam el. Természetesen a töltelék elkészültével belekóstoltam. De nem sikerült gondolatban visszarepülni a szülői házba általa... Nem lett teljesen olyan, mint emlékeimben. Csakis egyvalami hiányozhat belőle... Mert egyébként mindent úgy csináltam, ahogy le van írva.
A kész süti persze finom lett, szokatlanul sokat megettem belőle. Ezután nem fogom mellőzni!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 4 tojássárga
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
A töltelékhez:
- 4 tojásfehérje
- csipet só
- 25 dkg cukor
- 25 dkg darált dió
- 3 evőkanál kakaó
- + vaníliás porcukor beforgatni
A tésztához a tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Míg felfutott, a lisztben elmorzsoltam a zsírt. Hozzáadtam a tojások sárgáját, az élesztős tejet és összegyúrtam.
Fél órát pihentettem.
Közben elkészült a töltelék: a fehérjéket előbb a csipet sóval, majd a cukorral kemény habbá vertem. Hozzákevertem a darált diót és kakaót, óvatosan, hogy ne törjön a hab.
A tésztát 2 részre osztottam. Előbb egyiket nyújtottam ki hosszúkás téglalap alakúra, elkentem rajta fele tölteléket. Feltekertem, mint a kalácsot s ujjnyi szeleteket vágtam belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam.
180 fokra előmelegített sütőbe tettem. Addig sült, míg a tészta pirulni kezdett.
Míg sült, a tészta másik fele is elkészült.
Még melegen megforgattam porcukorba. De anélkül is finom volt, megkóstoltuk azon frissiben, amint kivettem a sütőből.
Nem a legszebb süti, de annál finomabb. Sőt, kirándulásra is elkészíthető, mivel sokáig eláll. Azt hiszem, fogok is sütni belőle egy adagot! Jól fog esni túrázás közben.
Nagyon szeretem az ilyesfajta sütiket. :) Párszor készítettem, de amikor tekertem fel a krém mind kifolyt, túl híg volt. Neked nem folyik ki tekeréskor, vagy amikor vágod fel?
VálaszTörlésOkki, a töltelék elég kemény lett, egyáltalán nem volt folyós. Kicsit felvágás közben kibuggyant, de nem folyt ki. Én kókuszos töltelékkel jártam hasonlóan, mint Te, de ez egész jól viselkedett.
TörlésDe szép volt a bevezető szövegrész! :) Számomra meglepő, milyen sokfajta kakaós tekercs recept van!
VálaszTörlésKöszönöm, Vicuska! Sokféle kakaós csiga vagy tekercs recepttel találkoztam én is, de ez a legősibb mind közül! :-)
TörlésA receptet elnézve ez a süti szerintem pont ugyanolyan, mint Anyukám kókuszos csigája, melyet annyira imádok! Az utóbbi években már nem Anyukám, hanem én készítem. Kakaósan is isteni finom lehet, jó omlós tésztával, hmmm...
VálaszTörlésGabriella, nekem is nagyon hasonló a kókuszos csiga receptem, s az sem kevésbé finom. Elég rég sütöttem már kókuszosat... Ideje volna. De most egyik gyümölcs érik a másik után, azok adják a sütnivaló zömét. :-)
TörlésSzerintem nagyon jól néznek ki! hasonló a kakaós csigához, de ez attól is finomabb lehet a diótól :-)
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Ez inkább diós, mint kakaós, de ezen a néven szerepel Anyukám receptjei között, hát nem kereszteltem át. S igen, ez finomabb, mint a sima kakaós csiga! :-)
TörlésKakaós-diós töltelékkel biztos nem lő mellé az ember, nagyon finom. :)
VálaszTörlésKöszönöm, Vanilin! Milyen igazad van! :-)
TörlésAzt hiszem értem, mi hiányzott még belőle.... :-(
VálaszTörlésNagyon jól hangzik, én nem ismertem ezt a sütit, viszont van két kakaós csiga mániás lányom, akik jó tesztalanyok lesznek! :-))
Zsuzsa, szerintem is érted... Az Anyukák és Nagymamák sütije utolérhetetlen...
TörlésPedig azt hittem, másfele is ismert ez a süti. Mifelénk régen nagy divatja volt. A Lányaid biztos szeretni fogják! :-)