21. torta

Komolyan mondom, hogy kiszámoltam, tényleg 21 éves lett a Fiam? És annyi. Már nem is az én éveim számát, hanem ezt sok kimondani. Hihetetlen, hogy már ennyi év eltelt időközben. De mire megírom ezt a bejegyzést, még egy hónapot öregszik a gyerek! 😀
Persze a születése napján nem volt itthon, de legközelebbi hazalátogatására tortát terveztem sütni. Csokisat. De Leányzóm meghiúsította a tervemet, tudniillik a barátnőivel meglepetéstortát rendeltek Gergőnek, csokisat, s kérte, hogy akkor az itthoni ne legyen az. Így összedobtunk egy diósat. De azért egy kis kakaó került bele!

Hozzávalók:
A laphoz:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 32 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl olaj
A krémhez:
  • 2 csomag tejszínízű pudingpor
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 l tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 25 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 evőkanál kakaó
Így készült:
A laphoz a tojásokat alaposan elkevertem a cukorral, majd hozzáadtam az olajat, lisztet, sütőport, több részletben a tejet, közben kevertem.
A simára kevert masszát kikent kapcsos tortaformába borítottam.
180 fokon tűpróbáig sütöttem.
A krémhez a pudingot és lisztet kevés tejjel simára kevertem. Majd apránként hozzáadtam a többi tejet, a 3 evőkanál cukrot és állandóan kavarva sűrűre főztem.
Időnként megkeverve hagytam kihűlni.
Közben a vajat a többi cukorral elkevertem, s kanalanként hozzáadtam a kihűlt pudingot.
Körülbelül egyharmadában elkevertem a kakaót, a nagyobbik részben pedig a diót.
A kihűlt tortalapot vízszintesen 3 lapra vágtam. 
Az alsóra felére diókrémet kentem, a következőre kakaósat, melyből hagytam keveset a díszítéshez. Befedtem a felső lappal, majd bevontam kívülről diós krémmel, a kakaóssal díszítettem. A tetejére szórtam kevés darált diót is.

Már rég sütöttem piskótát, az utóbbi időben tortalapnak is ilyen gyorsabban elkészülő keverteket sütök. Finomak, jó puha lesz így is. Egy bajom van velük, a közepe mindig felpúposodik, azt le szoktam vágni, hogy egyenes legyen a teteje.
Elkészülte után mindjárt szeleteltük is, akkor örökítettem meg. A diós krém kissé lágy volt, de azért finom volt.


3 megjegyzés:

  1. Finomat sütöttél erre a szép napra! Isten éltessen mindkettőtöket 😊

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom az előttem szólóhoz! Isten éltessen Fiad és Téged is!

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük szépen Mindkettőtöknek!

    VálaszTörlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...