Már tavaly is készült ilyen akkoriban, mikor itthonról dolgoztunk, annyi különbséggel, hogy akkor mángold került bele spenót helyett. Egy szerb vagy bosnyák oldalon láttam az ötletet, s a fotó alapján készítettem el, kenyértésztából. A látvány alapján ők valamiféle rétestésztából készítik a hasonló, mindenfélével töltött süteményeiket. De így is finom, frissen tépve, kihűlve szeletelve.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg liszt (ebből 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt)
- 1 teáskanál+ nagy csipet só
- 1 dl víz
- 0,5 dl olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- csapott teáskanál só
- bors
- 1 gerezd fokhagyma
- nagy marék spenót
- néhány levél kapor
A tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag (fekete)
Így készült:
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. A lisztet elvegyítettem a sóval, hozzáadtam az élesztős tejet és gyúrni kezdtem. Közben adagoltam még vizet hozzá, annyit, hogy kicsit lágyabb, de nem elterülős tésztát kapjak. Megdagasztottam, majd kicsi liszttel megszórva, letakarva hagytam megkelni.
A spenótot megmostam, apróra vágtam. A túrót áttörtem, elkevertem a sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majd a spenóttal és apróra vágott kaporral (én a fagyasztóból használtam, amit korábban eltettem).
Mikor megkelt e tészta, hosszúkásra nyújtottam, egész vékonyra, kicsit ki is húzkodtam a széleket. Raktam a szélétől két centinyire egy csíkban tölteléket, felsodortam úgy, hogy a tészta beborítsa a tölteléket, majd levágtam ezt a csíkot. Csigává sodortam, nagy tepsi közepére tettem. A tészta szélét újra meghúzkodtam, megpakoltam túróval, feltekertem-becsomagoltam, levágtam, az előző csiga köré tekertem úgy, hogy a találkozásnál kicsit összenyomom a végeket. Addig folytattam, míg elfogyott a tészta. Illetve maradt egy kevés, azt a kör köré, a tepsi négy sarkára raktam a maradék töltelékkel töltve.
A tetejét lekentem felvert tojással, szezámmaggal szórtam.
180 fokos sütőbe tettem a tepsit, s addig sült, míg szépen megpirult a teteje.
Nekem ízlett, reggelire is ezt ettem egy bögre tej kíséretében. Kisebb csigák is készíthetőek belőle, úgy nem kell tépkedni, szeletelni. Pedig tépkedni a legjobb! 😀
Előkerestem a tavaly készült fotóit. Az jóval rusztikusabb kinézetű, de nem kevésbé volt finom:
Ismét finomat sütöttél, nagyon guszta lett! Nagyon jól néz ki ez az óriás csiga 😊.
VálaszTörlésAmit te láttál a neten, az a burek lehetett, a balkán kedvenc süteményféléje, ami eredetileg rétes tésztából, és számos alakban, és ízesítéssel készül. Mi szerbiában ettünk is, édeset, nagyon finom volt.
Én is sütöttem még júniusban egy ilyen finom burek félét. Fagyasztott tésztából, túróval és zöldfűszerekkel, háromszög alakúakat, aminek felét ebédre, a többit vacsorára ettük meg. Kicsit ki is jött a töltelékük, ami látványilag nem annyira csábító, de ízre finom sült lett. Csak eddig nem tettem fel, hagytam tartaléknak, ha nincs mit posztolnom, legyen valamim 😊. De ennek örömére, hogy nálad most megláttam, holnap felteszem már...
Köszönöm szépen! :-)
TörlésMi Montenegróban ettünk bureket, számomra furcsa ízesítésű húsos töltelék volt benne, nem igazán ízlett. Egyszer teszek egy próbát leveles tésztából is, biztosan, egész más az egész összhatás. Ez ilyen- az olyan.
Mindenképp megnézem a sütid, kíváncsi vagyok rá!
Kívánatos szívesen letörnék egy darabkát, nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! :-)
Törlés