Tökös/cukkinis zakuszka

 Mivel a pénteki pihenődélutánom megint elúszik -ami nem baj, mert mindkét gyerekem hazajön, s nekik örülök meg sütök-főzök- úgy döntöttem, hogy a csütörtök délután egy részét szánom egy kis semmittevésre. Bár mindjárt-mindjárt eszembe jutott, hogy a ruhákat kéne elpakolni, meg öntözni sem ártana, de elhessegettem mindent, úgyis rám vár a dolog. Jót tett egy kis lustálkodás, olyannyira, hogy még blogot írni is kedvem támadt így estére. 

A kertben termő tök sorsán gondolkodva jutott eszembe, hogy valahol láttam ezzel készült paradicsomos kence receptet. Én a zakuszka hozzávalóival készítettem el, először kevesebb hozzávalóval, csak próbaképpen, s mivel egy hét alatt lába kelt a hat üvegnyi főzeménynek, másodjára is nekiugrottam, kicsit növelve a mennyiségeket. Tényleg finom, senki sem mondaná meg, hogy tök is van benne.


Hozzávalók:
  • 3 főzőtök/ nagyobb cukkini (tisztítva mérve volt 1,5 kg)
  • 1 kg hagyma 
  • 1,5 kg paprika (vegyesen piros és zöld)
  • 6 nagyobb sárgarépa
  • 7 dl sűrű házi paradicsomlé
  • bors
  • 5-6 babérlevél
  • 1 csípőspaprika
  • 2 dl olaj
Így készült:
A tököt/cukkinit (vegyesen volt, mindkét alkalommal) megmostam, kettévágtam, kikapartam a puha magos közepét, megpucoltam, lereszeltem. Fél dl olajon, 1 csapott teáskanál sóval puhára pároltam, közben sűrűn átkevertem, mert könnyen odaég.
A hagymát megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam. A paprikát megmostam, kicsumáztam, felaprítottam, a hagymával egy edényben teáskanálnyi sóval, olajat öntve alá- fél dl-nyit- párolódni tettem. A csípős paprikát is beletettem, azt csak a szárától megszabadítva. Mikor már puha, elpárolgott a leve nagy része, kész. Időnként azért nem árt megkavarni!
A sárgarépát megpucoltam, vastagabb szeletekre vágtam, kevés olajat alá öntve, kevés sóval fedő alatt, kis lángon hagytam puhára párolódni.
Mikor minden kész, a hagymát-paprikát, répát ledarálom, és a tökkel és paradicsommal együtt nagyobb edényben, még kis olajjal együtt főni tettem és kavargattam, kavargattam kitartóan. Közben megkóstoltam, elég sós-e, fűszereztem mokkáskanálnyi borssal és a babérlevéllel. Addig főtt, míg elég sűrűnek ítéltem a kenyérre kenéshez. Úgy másfél órányit rotyogott kis lángon. 
Közben a gépben kimosódtak az üvegek. A száraz dunsztot is előkészítettem: én a tulipános ládába tett pokrócok közé pakolom az üvegeket.
A megfőtt zakuszkát -azért pici tartósítószert kevertem hozzá- üvegekbe szedem, lezárom, dunsztba teszem. Itt is maradnak, míg ki nem hűlnek. 

Nekem ez két délutános munka volt, egyik napon megpároltam a zöldségeket, s csak másik nap daráltam, főztem össze. De ha van egy egész szabad napunk, nosza, rajta! Nagyobb mennyiséget is érdemes, mert a kevéssel is ugyanúgy elmegy az idő, mintha többet készítenénk. Ha "rendes" zakuszka készül, kis adagnak neki se fogok, legalább 3 kg-ot teszek minden hozzávalóból. Bár hosszadalmas elkészíteni, én ki nem hagyom egy évben sem, mert szinte tavaszig (ha csínján szedegetjük le a polcról) van kenyérre kenni való. 



4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, szép színe lett. Én is szoktam készíteni, hagyományosat padlizsánnal, és egyszer babbal, az is finom lett.
    A tiéd is biztos nagyon finom, ha ilyen gyorsan elfogyott az első adag 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Mi is szoktunk babosat is készíteni, tavaly pedig gombásat- épp ma emlegette Fiam, hogy az a legfinomabb. Így, tökösen is finom, most épp újabb adagon gondolkodom a ma leszedett tökök felhasználása végett. Csak időt is kéne szerezzek hozzá! :D

      Törlés
  2. Ügyesen felhasználtad a cukkinit, ha korábban látom ezt a receptet akkor a kapott cukkinit nem mélyhűtőbe pakoltam volna. Finom ízletes kence lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Éva! Érdemes kipróbálni, mindenkinek ízlett, aki kóstolta. Nálunk nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el zakuszkából, legyen bármilyen is.

      Törlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...