Ez a recept volt az ötletadó, de ahogy lenni szokott az én konyhám tájékán, egész más sült ki belőle. Még a formája is más lett, csak azért, hogy meg ne unjuk a rúd alakot.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2,5 teáskanál só
- 25 dkg margarin
- 20 dkg zsír
- 20 dkg túró
- 3 tojás
- 1 csomag száraz élesztő
- + 1 tojás lekenni, 10 dkg tökmag , 15-20 reszelt sajt beszórni
Így készült:
A lisztet elvegyítettem az élesztővel, sóval, majd elmorzsoltam előbb a margarinnal és zsírral, aztán a túróval. Beleütöttem a 3 tojást és összegyúrtam.
Egy órai pihentetés után kinyújtottam, lekentem a felvert tojással, rászórtam a tökmagot, erre a reszelt sajtot, kissé rányomkodtam.
Derelyemetszővel felvágtam, ezúttal négyzetekre, tepsibe pakoltam.
180 fokos sütőben pirosra sütöttem. Szép pirosra, mert így lesz jó ropogós.
Az 1 kg liszthez két csomag élesztő kéne, de nem az volt a cél, hogy megkeljen a tészta, csak kissé lazítsa azt. Roppanós, harapósabb, nem puha, kelt tészta állagú lett. A megpirult mag a tetején volt a hab a tortán.
Nagyon finom lehetett, a megpirult tökmag a tetején tényleg hab volt a tortán 😄😆.
VálaszTörlés