Túrós apró pogácsa

 Korábban megírt receptekből élek- néhány kattintásra még maradt energiám.

Ha már belelendültem, abba sem hagyom az elmulasztott receptek lejegyzését. Ugyanakkor készült, mint a répakocka, sőt, édes túrós is sült aznap, majd az is következik. Csak egy sima hétvége volt, de ilyenkor mindig többet sütök, legyen mivel útjukra indítani a gyerekeket. Előfordult, hogy egyikük sem jött haza hétvégén, s voltam olyan elvetemült, hogy semmit sem sütöttem. Egyébként meg túlzásba is szoktam vinni. 

A pogácsa számomra megunhatatlan. Nincs visszatérő recep, mindig az aktuális kedvem-lehetőségem- kéznél lévő alapanyag szerint készül. Akárcsak az is. 


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg zsír
  • 25 dkg túró
  • 2,5 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • + 1 tojás lekenni, reszelt sajt, magvak
Így készül:
A tejet megmelegítettem, elkeverem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztet elvegyítettem a sóval, elmorzsoltam benne a margarint és zsírt, majd a túrót is. Hozzáadtam a tojásokat és élesztős tejet, összegyúrtam. Ha nem állna össze, vagy kemény a tészta, még kerülhet bele tej. 
A megdagasztott tésztát letakarva hagytam egy órát pihenni.
Kinyújtottam, apró pogácsaszaggatóval kivágtam, tepsibe pakoltam. Felvert tojással lekentem, reszelt sajttal szóram be nagyobbik részét, a többit szezámmaggal.
180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem.

Nem pihe-puha, inkább roppanós pogácsák lettek. 





3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták, finomak lehettek! A pogácsák receptjét én is szoktam variálni, hol ebből, hol abból kerül bele több-kevesebb, és máris van egy új íz 😀.

    VálaszTörlés
  2. Túrópogi mindig jöhet, bárhova elkísérhet. :-)

    VálaszTörlés
  3. Boldog, békés karácsonyt kívánok neked és családodnak, sok szeretettel!

    VálaszTörlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...