Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 6 tojás fehérje
- 15 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 30 dkg darált dió
A mázhoz:
- 6 tojás sárgája
- 20 dkg porcukor
Így készült:
A margarint, cukrot, vaníliás cukrot kikevertem, majd a tojásfehérjék hozzáadásával tovább kevertem, míg egynemű nem lett. Hozzáadtam a lisztet, sütőport, majd a diót. Alaposan összekevertem, majd tepsibe simítottam.
Előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem.
Közben a sárgákat a porcukorral fehéredésig kevertem.
Amint kivettem a sütit a sütőből, rögtön rákentem a mázat, s hagytam kihűlni, utána szeleteltem.
(Recept forrása: Házias konyha. Édes és sós sütemények.)
Jóval több cukor kellet volna bele: a laphoz 28 dkg, a mázhoz 30 dkg. Ezt rengetegnek találtam, azért egy tepsi sütit 40 dkg cukor is eléggé megédesít. Jól gondoltam! Finom, pihe-puha süti lett belőle. Kóstolgatás közben jött az ötlet, hogy ha darálás előtt megpergelem a diót, még finomabb lett volna.
Szöget ütött a fejembe a süti neve. A dió rendben, de mit jelent a néd szó? Azt gondoltam, régen volt valami jelentése, de nem találtam nyomát. Így marad a rejtély:-)
Nekem is tetsző a lecsökkentett édesség mennyiség, pedig édesszájú vagyok, de a túl édes nem vonz. Hasonló, de mégis más!!! Indítsunk közös nyomozást, mit jelenthetett a rejtélyes néd szó :)
VálaszTörlésEz tényleg finom lehetett!
VálaszTörlésTöbbször olvastam már a néd kifejezést sütemények neveként, de én sem tudom, mit jelent és honnan ered! :) Nagyon-nagyon szép lett a sütid, azt pedig tudom, hogy milyen finom! :)))
VálaszTörlésA név rejtélyét én sem tudom, de a süti isteni, és a fotóid is olyan szép ősziesek:)
VálaszTörlésGyönyörű lett ez a sütemény! Az a cukor mennyiség iszonyat sok, ami szerepel a sütiben. A neve nem tudom mit jelent, de tök jól hangzik :)
VálaszTörlésNagyon szép lett a sütid! Bár én sem tudom, mit jelent a neve, de a sütit ismerem, nagyon finom. :)
VálaszTörlésSzeretjük a diós sütiket, semmi kétségem hogy finom volt. És milyen szépen szeletelted! :)
VálaszTörlésMilyen furi, hogy ennyiféle néven fut ez a süti. Mamámnál egyszerűen mandulás kocka volt a neve, mert ő bizony dió helyett mandulával készítette. Én már így is-úgy is kipróbáltam, mindenhogyan imádom! :)
VálaszTörlésSzépek nagyon! A süti is, a fotó is:-)
VálaszTörlésHankkánál én is kinéztem azt a sütit, de most meg ezt nézem, mert ez is gyönyörű lett. Ráadásul az a hab a tetején levesz a lábamról, hogy milyen szépen vágtad! :)
VálaszTörlésJaj hogy én mennyit bűnözök mostanában! A diósak továbbra is kedvencek...
VálaszTörlésSzia!
De jó, olyan csábító a hófehér teteje. Én mákosban sütöttem hasonlót 2-3 hete... illetve a recept teljesen más, csak hasonlóan néz ki a süti.
VálaszTörlésNagyon tetszik a sütid. :)
Köszönöm mindenkinek a kedves hozzáaszólást!
VálaszTörlés