Közben Leányzóm belépett a 13. életévébe, túl vagyunk egy mozgalmas húsvéton, s mindjárt az áprilison is. Azt mondanom sem kell, hogy rengeteg közzétenni valót gyűjtöttem össze, de a legutóbbival folytatom, azaz húsvéti maradékmentéssel. Mivel népes húsvétozó és szülinapozó csapat elé néztünk, nagy sütés-főzés folyt a konyhámban, s ahogy lenni szokott, bőven maradt ebből-abból, amit igyekeztem felhasználni. Az este a maradék tojásfehérje és a kenyér került sorra. Fasírt készült belőle, s még finom is lett!
Hozzávalók:
- fél kg szikkadt kenyér
- 6 tojásfehérje
- 2 egész tojás
- só
- bors
- fokhagyma
- petrezselyem, metélőhagyma
- olaj a sütéshez
Így készült:
A kenyér belét összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojásfehérjéket, egész tojásokat, fűszereket. Összekevertem, gombócokat formáztam, kissé lelapítottam. Nem túl forró olajban ( kis lángon) mindkét felét világosra sütöttem.
Friss zöldséget ettünk hozzá.
A bundás kenyérre emlékeztető íze volt, csak éppen fűszeresebb. Mióta van a kertben friss zöldféle, mindenbe rakok belőle, amibe el tudom képzelni az ízét. Hamarosan a zöldhagyma is ehető méretű lesz, de jó is lesz zsíros kenyérrel:-)
Ó, ez nagyon jó kis tojásfehérje hasznosító recept. Klassz.
VálaszTörlésIsten éltess a lánykádat utólag is! :)
Gabriella, köszönöm! Hogy ne csak sütemény készüljön a maradék tojásfehérjéből:-)
TörlésNagyon jó recept, még nem hallottam róla :-) Szép guszta lett!
VálaszTörlésIsten éltesse a nagyleányt!
Köszönöm, Katalin!
TörlésÉn már hallottam kenyérfasírtról, de nem tudom, hogy így készül-e. A felhasználásra váró maradékok adták az ötletet.
Köszönöm Hédi nevében!
Boldog szülinapot Hédinek! :) Nekem nem is annyira a tojásfehérje, mint inkább a maradék kenyér hasznosítása miatt tetszik a recept, jó ötlet, viszem is! :)
VálaszTörlésHankka, köszöni szépen!
TörlésNálunk is gyakran van szikkadt kenyér, bundás kenyér, kenyérpizza szokott belőle készülni, vagy megszárítom, s megdarálom prézlinek. Végső esetben a tojásos Néni tyúkjai kapják meg.