Hozzávalók:
- 1 nagy fej hagyma
- 60 dkg darált hús
- só, bors, paprika
- 1 tojás
- 1 teáskanál házi ételízesítő
- maréknyi rizs
- 1 liter házi paradicsomlé
- pici cukor
- 1-2 paprika (el is maradhat)
- zeller- és petrezselyemlevél
Így készül:
A hagymát apróra vágom. Összekeverem a darált hússal, fűszerekkel, rizzsel, tojással. Nagyobb, tojásnyi gombócokat formálok a masszából.
1 liternyi vizet kevés sóval főni teszek. Ha felfőtt, beleteszem a gombócokat. (Ekkor kerül bele a paprika is, de meg is lehet tölteni őket, s úgy belefőzni, a paprika íze végett.) Mikor egyet kettévágva úgy látom, hogy a belsejében is megfőtt a rizs, ráöntöm a paradicsomlevet. Beleteszem a zöldeket is, sót, ha még szükséges és összefőzöm. Ha túl savanyú, pici cukrot is teszek bele.
Akár tálalható is.
Van, aki tejfölt tesz rá tálaláskor, én úgy szeretem, ahogy van.
Anyósom besűrítette a levét, én nem szoktam.
Anyukám, mikor töltött paprikát főzött, külön főzte meg a teletömött paprikákat annyi vízben, amennyi ellepte, és külön főzte meg hozzá a paradicsomszószt, jó sűrűre. Már próbáltam leutánozni, de nekem nem sikerül olyanra. Valami hiányzik belőle. Ezért is, meg mert így bevált, maradok ennél az általam kitapasztalt változatnál. Így készül a töltött paprika is, bár az jóval ritkábban.
Nagyon guszta lett! Nálunk is inkább csak töltött paprika szokott készülni, azt hiszem otthon nem is volt soha sima gombóccal. De ettem már ilyet, így is nagyon finom :-)
VálaszTörlés