Ma délután végre leengedhetem a gőzt. Nagyon sűrű volt az elmúlt hét, meg az azelőtti is, meg azelőtti is. Le is vagyok zsibbadva rendesen, testileg, lelkileg, próbálom összeszedni a gondolataimat, nem sok sikerrel.
A lényeg: mindkettőt szerettem, de a sajtos két fokkal finomabb volt.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 1 csomag szárított élesztő
- 30 dkg margarin
- 2 evőkanál zsír
- 1 egész tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál egész köménymag
Vagy:
- 70 dkg liszt (ebből 25 dkg rétesliszt)
- 2 teáskanál só
- 1 csomag szárított élesztő
- 25 dkg margarin
- 2 púpos evőkanál zsír
- 3 tojássárga
- 20 dkg reszelt sajt (trappista)
- 1 evőkanál köménymag
- 2-3 evőkanál tejföl
Így készült:
A lisztet, sót elmorzsoltam a margarinnal és zsírral, majd a többi hozzávalóval összegyúrtam. (Az élesztőt is csak belegyúrtam.)Tejfölből annyit kanalaztam bele, hogy összeálljon a tészta, azért nagyon kemény se legyen. Olyan könnyen gyúrható.
Fél órányit pihentettem.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, úgy ujjnyi vastagra, derelyemetszővel felvágtam, tepsibe pakoltam.
180 fokos sütőben világosra sütöttem.
Omlósan ropogós kis falatkák lettek. Az első változat még pünkösdre készült, másodjára fiamnak sütöttem hosszasan elálló útravalóként. Mert egy hét múlva is finom. Később-ezt nem tudom, ha sikerül kipróbálni, majd nyilatkozom.
Mind a kettő finom lehet, de én mégis a sajtosból kérnék :-)
VálaszTörlésNekem is a sajtos ízlett jobban! Máris küldöm! :-)
Törlés