Telik az idő, közben mégsem. Ugyanaz minden nap, némi különbséggel. Tavasznak kéne lennie, de megint hideg van. Leányzóm nagykorú lett, de még mindig az én kicsi lányom. Fiam itthon van, ez a legjobb az egészben, bár Ő kevésbé örül neki. Majd csak visszatér minden a régi kerékvágásba... S az idő is telik majd tovább.
Akkor összekapom magam, s lejegyzem egyik sós sütinket:
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 30 dkg kacsazsír
- 1,5 teáskanál só
- 1 csomag sütőpor
- 1 tojás
- 4 evőkanál joghurt
- 15 dkg reszelt sajt
- 4-5 evőkanál tej
- + 1 tojás, csipet só a lekenéshez, magok beszórni
Így készült:
A lisztet, sót, sütőport elvegyítettem, elmorzsoltam a lágy zsírral. Hozzáadtam a tojást, reszelt sajtot, púpozott evőkanállal mért joghurtot, s gyúrni kezdtem. Pici tejet is adtam hozzá, hogy összeálljon a tészta. Inkább kemény, mint lágy tésztát gyúrtam belőle.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, ezúttal szív alakúra szaggattam. Csipet sóval felvert tojással lekentem, lenmaggal/köménymaggal szórtam.
Bármilyen mag kerülhet a tetejére, vagy akár reszelt sajt is.
Jó roppanós, s napok múlva is finom rágcsálnivaló lett belőle.
Még egy sóst sütöttem, azt rúd alakúra, s morzsolt fűszereket adtam hozzá. Az is finom lett! De nincs róla fotó.
Mostanában én is elég sok minden sütök újra zsírral, ez is biztos nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésÉn elég sok zsírt használok, sütni is szoktam benne, olajjal felesben. Sütibe meg főleg. A margarinnál lényegesen egészségesebb. A vaj meg... elég drága mindent azzal sütni.
TörlésKöszönöm, finom volt, nekem főleg! Szeretem a sós rágcsálnivalókat.
Nagyon guszta, jó is néha egy kis sós is!
VálaszTörlésKöszönöm, Éva! Kell bizony, nálunk elég gyakran! :-)
TörlésNagyon jól néznek ki, finomak lehettek! Pogácsákba én is szívesen teszek zsírt, sokkal jobbak lesznek. Nem hiába tudták régen, hogy hogy kell csinálni...😋
VálaszTörlésKöszönöm, Katalin! Pogácsa is, meg sós rúd is finomabb zsírral. Szerintem. Omlósabb, tovább élvezhető lesz.
Törlés