Tavasszal terveztük meglátogatni Húgomékat Ausztriában. Tirolban laknak, a Ziller völgyében, gyönyörű helyen. Épp a tervezett időpontban kezdődött a vírusos őrület, online oktatás elrendelése, határzárak, bizonytalanság, s úgy döntöttünk, inkább itthon maradunk, nem kockáztatunk. Nyárra halasztottuk az utat, annak is a végére. Leányzó inkább gólyatáborba ment, Gergő viszont velünk tartott meglátogatni keresztanyját. Indulás előtti napon hív Leányzó, hogy játék során sikerült úgy félrelépnie, hogy nem bír lábra állni. Meghúzta a bokáját. Apja elment érte, nem tudtuk, milyen állapotban van, menjünk, ne menjünk a rég tervezett útra. Végül jó kezekre bízva itthon hagytuk Őt, sűrűn érdeklődve hogyléte felőle. Ő pihent, mi meg szebbnél szebb helyeken jártunk közben. Többek között egy gleccseren is, a Hintertux-on, ahol lefele menet nagy adag császármorzsát ettünk. Akkor határoztam el, hogy itthon is fogok készíteni, első, nem túl meggyőző próbálkozásra rácáfolva.
Több receptet megnéztem, a túl morzsásra készülteket már a fotó láttán elvetettem. Amit ott ettünk, darabos volt, mazsolával és szilvaszósszal nyakon öntve. Nagyon finom volt. Azt szerettem volna utánozni. E mellett a recept mellett döntöttem.
Nagyjából sikerült! :-)
Hozzávalók:- 15 dkg gríz
- 7 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 3 tojás
- csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 3-4 dkg vaj a sütéshez
- 5 dkg mazsola
- 1-1 teáskanál vanília- és rumaroma
- szilvalekvár
Ilyen messzire kellett mennetek hogy ráérezzél ennek a régi ételnek az ízére? Guszta és finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm! :-) Érdemes volt elmenni, és nem csak a császármorzsáért!
TörlésNagyanyám mindig mély zománcos tepsiben sütötte a lerben. Később számomra az volt újdonság, hogy serpenyőben is lehet sütni. Igaz, ő sose tett bele grízt, csak lisztet. Szóval kipróbálhatod sütőben is, úgy gyorsabb, és egyszerre meg lehet sütni az egészet. Én viszont egyharmad adagból ezt a serpenyőset fogom kipróbálni.
VálaszTörlésVToncsi
Toncsi, jaj de jó, köszönöm szépen az ötletet! Biztosan ki fogom próbálni ezt a tepsis változatot! Gondolom, mikor megsült, összedarabolta s visszatette a lerbe...
TörlésSok sikert a serpenyős változathoz! :-)
Igen, nagyjából ugyanúgy kell sütni, mint a serpenyőset, a vége felé gyakrabban megkeverni. Persze attól is függ, hogy szeretitek: ha nagyobb darabok vannak benne, vagy ha morzsásabb. Azért is írtam meg neked a nagyanyám módszerét, mert gyorsabb, egyszerűbb.
TörlésVToncsi
Köszönöm, Toncsi! A nagymamák módszereit érdemes megszívlelni! :-) Én nagyobb darabosan kedvelem inkább...
TörlésEz isteni! Nagyon szeretem a császármorzsát. Korábban én is ettem Bécsben, és tényleg nagyon finom volt. :)
VálaszTörlésMost már én is szeretem! :-) Régebben próbálkoztam egyszer, az más recept lehetett, mert nem nyerte el a tetszésünket. Ez viszont mindenkinek ízlett, ez hasonlított az ausztriaihoz.
TörlésNagyon guszta lett a tiéd is, és amit a "sógoroknál" ettetek. Ezek szerint ott másképpen csinálják, vagy inkább úgy mondanám, hogy mi készítjük másképpen 😊. Mi nagyon szeretjük, én nagyon gyorsan és egyszerűen készítem el, ha érdekel itt megnézheted: https://katalin-konyha.blogspot.com/2015/02/csaszarmorzsa.html
VálaszTörlésEbből a mennyiségből mindig marad vacsorára, vagy másnapra. Mikróban könnyű megmelegíteni 😊 .
Csak összekeverem, állni hagyom, és étkezés előtt az egészet serpenyőbe teszem, aztán addig kevergetem míg el nem készül. Nem kell neki sok idő. Mi morzsásabbra szeretjük, mazsolával, lekvárral, porcukorral.
Köszönöm szépen, Katalin! :-) Megnézem a Te változatodat is, mindenképp! Az sem egy hátrány, ha több van belőle, nincs időm minden nap valami mást főzni.
Törlés