Hajlamos vagyok elhanyagolni dolgokat. Ugyan számon tartom, de a kisördög mindig keres kifogást, hogy most miért ne, később ugyancsak előkotor valami halasztásra alkalmas indokot. Én meg hagyom, hogy ez a kisördög meggyőzzön. Így volt kolléganők névnapjával is- ugyanis kis aprósággal fel szoktuk köszönteni egymást. Aztán téli szünet előtt egy délutánt arra szántam, hogy sütiket sütöttem, kis tálkákba pakolva utólag kívántam nekik boldog névnapot. S elhatároztam, többet nem odázom így el.
Ezek a sütik következnek. Nem fotóztam le külön-külön, jöjjenek így csokorba:
Mézes- nálunk évek óta így készül:
- 1 kg liszt
- nagy csipet só
- 30 dkg porcukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1-2 teáskanál mézesfűszer (házi)
- 25 dkg margarin
- 1 evőkanál zsír (ezt idén tettem először bele, jót tett neki)
- 2 dl méz
- 3 tojás
- 1-1 citrom és narancs lereszelt héja
A hozzávalókat összegyúrom- előbb a száraz hozzávalókat a margarinnal, zsírral, eztán kerül bele a méz és tojások. Ha ragacsos, lágy lenne, kicsi lisztet szórok rá és átgyúrom.
Kinyújtom, különböző formákkal kivágom, 180 fokon egész világosra sütöm.
Idén nem díszítettem.
Lekváros kifli
- 50 dkg liszt
- 22 dkg zsír
- 4-5 evőkanál joghurt
- csipet só
- 1 evőkanál porcukor
- 2 dkg élesztő
- lekvár tölteni
- vaníliás porcukor beszórni
A lisztet, sót, porcukrot, belemorzsolt élesztőt összemorzsoltam a zsírral, majd kellő mennyiségű joghurttal összegyúrtam. 5 részre osztottam, mindengyiket kerekre nyújtottam, 8-ba vágtam, lekvárral töltöttem, felsodortam. 180 fokon sütöttem pirulásig. Porcukrot szitáltam rá.
Diós karikák
- 30 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 tojássárga
- 13 dkg margarin
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 evőkanál joghurt/tejföl
- 1 tojás lekenni
- maréknyi durvára vágott dió
A diót késsel feldaraboltam.
A lisztet, porcukrot, sót, vaníliás cukrot, sütőport elmorzsolatm a margarinnal, majd összegyúrtam a tojássárga és joghurt hozzáadásával. Kinyújtottam, lyukas korongokat vágtam belőle, felvert tojással lekentem, diódarabokat szórtam rá, kissé bele is nyomkodtam. 180 fokon sütöttem. Gyorsan sül, nekem sikerült túlsütni- nem kell pirosra pirulnia.
Néhány karikára nem jutott dió, azokra kókuszreszeléket szórtam- úgy is finom volt.
Habcsók
- 4 fehérje
- csipet só
- 25 dkg kristálycukor
- 2 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál keményítő
A fehérjéket előbb a csipet sóval felvertem, majd több részletben hozzáadtam a kristálycukrot, közben folyamatosan vertem. Addig vertem, míg teljesen megtartotta a formáját, tényleg jó keményre. Végül a citromlét is beletettem, még ezzel is vertem keveset.
Fakanállal óvatosan belekevertem a porcukrot és a keményítőt.
A sütőt 90 fokra előmelegítettem.
Közben a habból csókokat igazgattam egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe.
Betettem a sütőbe és addig maradt ott, míg kicsit pirulni kezdett. 1,5- 2 órát biztosan, hogy a sütőben volt.
Életem első jól sikerült habcsókja, ami meg is tartotta a formáját. De nagyon édes, egy darab után egész nap nem kell több süti! 😃
Csokis pöfeteg
- 20 dkg étcsokoládé
- 12 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 3 tojás
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaó
- porcukor beforgatni
A csokit, vajt gőz fölött összeolvasztottam. Hozzáadtam a cukrot, elkevertem, majd a többi belevalóval egyűtt sűrű masszát kevertem belőle.
1-2 órát hideg helyen pihentettem, majd diónyi gombócokat formálva, gömbbé alakítva, porcukorba hempergetve sütőpapííral bélelt tepsibe pakoltam.
180 fokon sült addig, míg a teteje kemény lett.
Ez ízlett legjobban mindenkinek.
A karácsonyra készült sütemények- ezek majd külön-külön következnek, terveim szerint hamarosan:
Gyönyörű kínálat, jó lehetett annak, aki nálatok vendégeskedett 😆. Nálunk is készült többféle süti, de ennyi nem.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki mindegyik, egyik finom lehetett mint a másik.
Köszönöm szépen, Katalin! :-)
TörlésMicsoda sütifelhozatal! Remek mind!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-)
TörlésSzépséges csokor, nagyon ügyes voltál! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, igyekeztem! :)
Törlés