Minél hosszabb ideig nem írok, annál nehezebb visszatérni. Már a címadásnál is bajban voltam! :D Végül úgy döntöttem, nem cifrázom túl.
Néha eszembe jutott időközben a blog, megnyitottam, aztán be is zártam. Ezúttal két kedves hozzászólás maradásra késztetett. Nem történt semmi különös, csak az idő mintha a megszokottnál is gyorsabban repülne: már húsvét is eltelt, meg majdnem a tavaszi szünet is, amikorra megszámláhatatlan dolgot halasztottam. Azért nem terheltem túl magam, a húsvét előtti napokban annál inkább. Három napom volt felkészülni a nagy családos ünnepre, amit tudtam, megtettem. Volt, amit túlzásba is vittem- mi mást, mint a sütést. Csak két sütit fotóztam le, azok közül következik az egyik.
De előtte köszönöm az engem követőknek és hiányolóknak, hogy felráztak Csipkerózsika-álmomból. Szerettem ezt a világot, hisz valahogy egybefogja a kedvelt tevékenységeimet. Sütni amúgy is sütnék, de az írás a munkahellyel kapcsolatos tevékenységekre korlátozódna. Sokmindent kibeszélhetnék magamból most több hónap távollét után, de talán majd rendre. A talánt inkább kihagyom...
Akkor jöjjön az a süti, ami egy éve hasonlóan készült tortaformában:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom lereszelt héja és leve
- 1 csipet só
- 40 dkg liszt
- 2 dl olaj
- 1,5 dl tej
A málnás réteghez:
- 50 dkg málna (most fagyasztott)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál cukor
- 6 dl víz
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 6 evőkanál cukor
- 25 dkg mascarpone
Így készült:
A tésztalaphoz a tojásokat előbb alaposan elkevertem a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval, majd hozzáadtam a lisztet, sütőport, citrom héját és levét, olajat, elkevertem, majd több részletben belekerült a tej. Simára kevertem.
Sütőpapírral bélelt, 38×42 cm-es tepsibe simítottam a masszát. 180 fokos sütőbe tettem. Tűpróbáig sült.
Hagytam kihűlni, miután vízszintesen kettévágtam.
A málnát a cukorral és a víz felével kis lángon melegítettem. Közben a pudingporokat elkevertem a többi vízzel, s mikor a málna felfőtt, hozzáöntöttem. Együtt is felfőztem. Hagytam mintegy 10 percig hűlni, aztán egyengettem el az alsó lapon.
A krémhez a pudingokat elkevertem kevés tejben, majd a többi tej és cukor hozzáadásával felfőztem. Hagytam kihűlni, közben időnként megkevergettem, azaz a gyerekek, mert erre a feladatra őket is befogtam. A kihűlt pudingot simára kevertem a mascarponéval, és rákanalaztam a málnára. Óvatosan elegyengettem, mert ekkor még kissé lágy volt a gyümölcsréteg. Ráhelyeztem a másik lapot és hidegre tettem.
Puha, a málnától enyhén savanykás, amúgy sem túl édes süti. A fagyasztóban sorsára maradt málna adta tavaly az ötletet, s mivel idén is várat magára a málna - leginkább Leányzónk szokta a készletet turmixba felhasználni, s mivel Ő már alig van itthon, más szerepet kell keresnem a gyümölcsnek-, most torta helyett süti készült belőle.
A torta nagyjából ugyanúgy készült, csak vajkrém került bele: 2 pudingporból és 6 dl tejből puding készült, ezt kihűlés után elkevertem 25 dkg vaj és 20 dkg cukor keverékével. Rétegeztem a fotón látható módon, a tetejére fehércsokit reszeltem.
Örülök hogy újra itt vagy, és hogy egy ilyen finomsággal jöttél 😊. Már nagyon hiányoltalak!
VálaszTörlésÉn szorgalmasan blogozok továbbra is, a "konyhán" is, és a kirándulós blogokon is töltögetem fel az aktuális képeket.
Várom majd a következő sütidet is!
Nagyon finom süteményt készítettél. Nekem is hiányoztál de gondoltam hogy sok a dolgod !
VálaszTörlésDe jó, hogy itt vagy! És hogy ilyen finomat hoztál. <3
VálaszTörlés