Azon morfondíroztam, hogy mi régen nem is tudtunk a tejérzékenységről. Biztos előfordult, csak nem tudták, épp mi baja az illetőnek, miért betegeskedik folyton. Először Fiam születése után -ez több, mint 26 éve volt- szereztem róla tudomást: az utcánkban szintén akkoriban született kisfiút hordozták orvostól orvosig, végül Magyarországon derítették ki, hogy tejallergiás. Családunkban most először "ütötte fel a fejét". Az utóbbi időben hangoztatják azt is, hogy a tej nem felnőtt embernek való, pedig vannak kultúrák, ahol alapélelmiszernek számít. Azért nagyanyáink korában is fogyott bőven belőle, a tej és tejtermékek napi szinten az étkezésük részét képezte. Nincs ez nálunk sem másképp- ha tej formájában nem is nagy mennyiségben, de tejföl, joghurt, túró, sajt meg főleg, bőven fogy. Így is marad addig, amíg nincs bajunk tőle. Akinek meg van, laktózmentes változatban fogyasztja.
Ez a kifli két hete készült, a maradék tojásfehérje felhasználása végett, mikor "leugrottunk" Szegedre elvinni Fiúnknak egy nagy adag holmiját, meg az új albérletét is szemrevételezni, ahol nagyon jól érzi magát. Akár Leányzó is ehetett volna belőle, mindössze a tészta összegyúrásához használtam tejfölt és joghurtot.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 15 dkg zsír
- csipet só
- 1 evőkanál porcukor
- 1 egész tojás
- 3-4 evőkanál joghurt és/vagy tejföl
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg darált sió
- 10 dkg cukor
- 10 dkg cukrozott narancshéj
Nagyon guszta és finom kifliket készítettél. Régen valóban nem hallottunk ezekről az allergiákról vagy akkor még nem is volt. Akkor még az állatok is egészségeseb táplálékot kaptak talán azért is volt egészségesebb a tejük is! Ez az irány a fejlődésben sajnos félre csúszott !
VálaszTörlésFinom kifliket sütöttél, jó párosítás a dió és a narancshéj!
VálaszTörlésAhogy Éva is írja, régen nem hallottunk ilyen allergiákról, úgy látszik ezek korunk betegségei. Még szerencse, hogy vannak alternatívák.
Nagyon elszaladt az idő, ezek szerint fiad megszerette Szegedet, hogy az egyetem után is ott maradt.
Csodás receptnek tűnik, szépek a kiflik. :-) Nálunk szerencsére nincs ételallergiás.
VálaszTörlésA tejérzékenységet kissé leegyszerűsítetted. Két fajtája van: a laktózérzékenység, amikor is enzim bevételével azért ehet tejtermékeket, meg laktózmentes termékeket is.
VálaszTörlésEzen felül pedig van az igazán brutális, amikor valaki a tejfehérjére érzékeny: az egyetlen módon győzhető le, ha az érintett nem eszik semmiféle állati eredetű tejterméket, legyen az kecske, bivaly, bármi más. (nálunk ez van, a fiam 40 éves kora óta nem bírja). Erre pedig külön oda kell figyelni, mert hihetetlen dolgokban is lehet tej, pl. felvágottban tejsavó, vagy a rántott húst, májat tejbe beáztatják, és akkor lehet szenvedni.
A laktózérzékenység még kedvező is: adókedvezmény jár utána.
Helga