Vadas

A vadas nem olyan régen honosodott meg nálunk. Szeretjük. A mi családunkban egyáltalán nem készült. Bár tudtam a létezéséről, de akkor ettem először, amikor anyósom készített nálunk. Nagyjából ellestem az elkészítés módját, de azért jó néhány receptet átböngésztem, mielőtt hozzá láttam volna saját magam is. A legnagyobb különbség az olvasott receptekhez képest az, hogy mi a húslevesbe főtt zöldségekből készítjük. Aztán ellestem-megtartottam innen-onnan ezt-azt, s kialakult a saját vadasreceptünk. 
Hozzávalók:
  • húslevesbe főtt zöldség: 3-4 sárgarépa, petrezselyem, 1 hagyma, darabka zeller, karalábé
  • 1 kg sertéscomb, ami szintén belefőtt a húslevesbe
  • 3 evőkanál tejföl
  • 4-5 babérlevél
  • 1-2 merőkanál húsleves
  • 1-2 evőkanál  almaecet
  • só, bors
  • kevés olaj/ zsír
  • kifőtt tészta

 Így készült:

húsleves elkészítésének módját már leírtam. Ha az kész, onnan a zöldség passzírozása igényel több időt, de egyébként gyorsan kész van.
Szóval a megfőtt zöldséget szűrőn átnyomkodtam, s annyi húslevest kevertem hozzá, hogy ne legyen túl sűrű. Főni tettem a babérlevéllel, kevés borsot daráltam hozzá. Kóstolás után szükség szerint sóztam is. Ha főtt kis ideig, hozzákevertem a tejfölt is, meg kevés ecetet. 
A húst felszeleteltem, kevés zsíron, kevés sóval, borssal megszórva átpirítottam.
Sós vízben készre főztem egy csomag tésztát, s tálaltam: tészta, zöldséges szósz, főtt-sült hús.

Valahol van régebbi fotó is, ha útba esik, mellékelem azt is. 
Azért jó ez az étel, mert egy kalap alatt mindkét fogás elkészül. Nálunk a húsleves csak belefőtt tésztával vagy  grízgaluskával kerül a tányérba, a zöldség és hús külön tálalódik fel, vagy készül belőle másik fogás. 

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, valamikor készítettem vadast de csak gombóccal. A tálalási szokásotok emlékeztet nagymamámra aki így tálalta leves, külön tálba hús és zöldség , ami szokása volt még hogy második fogásnak csak sütemény volt. De szép idők voltak !

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon érdekes recept. Disznóhúsból még soha nem próbáltam. Nagyanyám rendszeresen készítette, marhahúsból, zsemlegombóccal. Én is szoktam, ritkábban, pulykából vagy csirkéből. De egészen másképpen. Ez is biztosan finom.
    Ha megengedsz egy ötletet: rúdmixerrel sokkal hamarabb és egyszerűbben pépesíteni lehet a zöldségeket, és ha a fűszereket teatojásba téve főzöd a levesbe, akkor azok sem okoznak gondot.

    VálaszTörlés
  3. VToncsi voltam, elnézést a névtelenségért.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk csak nyúlhúsból készül és csakis zsemlegombóccal. Nahát, tényleg ahány ház, annyi szokás. :-)

    VálaszTörlés
  5. Tényleg úgy van, ahogy Zsuzsa írja, ahány ház, annyi szokás 😊....
    Én is épp a hétvégén főztem vadast, marhahúsból:
    https://katalin-konyha.blogspot.com/2025/03/vadas-marhapofabol.html
    Nagyon finom lehetett a tiéd is, és egyszerűbb is elkészíteni, vagyis mindjárt két fogást kapsz. Nem beszélve arról, hogy a levesednek is sokkal jobb íze lesz a sok hústól.

    VálaszTörlés

Vadas

A vadas nem olyan régen honosodott meg nálunk. Szeretjük. A mi családunkban egyáltalán nem készült. Bár tudtam a létezéséről, de akkor ettem...