Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 15 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 citrom lereszelt héja
- 2 sárgája+1 egész tojás
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál kakaó+2 evőkanál tej
- 1 tojás lekenni
- mazsola
- aszalt sárgabarack
- rahát
Így készült:
3 dl tejet meglangyosítottam, elkevertem benne 1 teáskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot, citromhéjat tálba tettem, elvegyítettem. Elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet s még annyi tejet, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Kettéválasztottam. Egyik feléhez hozzáadtam a kakaót és tejet, s mindkét részt megdagasztottam. A kakaóst elég sokáig kell dagasztani, mire a kakaó egyenletesen eloszlik benne.
Letakarva megkelesztettem a tésztát.
Mikor megkeltek, lisztezett deszkára borítottam. Mindkét tésztát 3-3 részre osztottam. Vékonyra nyújtottam őket. Egymásra tettem 1-1 világos és kakaós lapot, még egyszer átnyújtottam, majd megszórtam a töltelékkel s feltekertem. Egymás mellé tepsibe helyeztem a 3 rudat.
20 percnyi kelesztést követően lekentem felvert tojással s 180 fokon pirosra sütöttem a kalácsokat.
Milyen vidám színkavalkád, és újfent nem tudnék választani! :)
VálaszTörlésHankka, hát mindegyikből egy-egy szeletet:-)
Törlés