Csíkos töltött kalács

Újabb kalácsra bukkantam fotóbogarászás közben. Még kora tavaszi alkotás. Nem csak csíkos, de töltelék is került beléjük: egyikbe mazsola, másikba aszalt sárgabarack, harmadikba pedig rahát. Amiből még van egy csomaggal. El is kéne használjam, mert már 2 hét sem, és megyünk az újabb adagért:-) Nem kicsit várom! No nem a rahátér, a honvágy dolgozik ám bennem:-)


Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 sárgája+1 egész tojás
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál kakaó+2 evőkanál tej
  • 1 tojás lekenni
  • mazsola
  • aszalt sárgabarack
  • rahát
Így készült:
3 dl tejet meglangyosítottam, elkevertem benne 1 teáskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
A lisztet, sót, cukrot, citromhéjat tálba tettem, elvegyítettem. Elmorzsoltam a margarinnal. Hozzáadtam a tojásokat, élesztős tejet s még annyi tejet, hogy megfelelő keménységű legyen a tészta. Kettéválasztottam. Egyik feléhez hozzáadtam a kakaót és tejet, s mindkét részt megdagasztottam. A kakaóst elég sokáig kell dagasztani, mire a kakaó egyenletesen eloszlik benne.
Letakarva megkelesztettem a tésztát.
Mikor megkeltek, lisztezett deszkára borítottam. Mindkét tésztát 3-3 részre osztottam. Vékonyra nyújtottam őket. Egymásra tettem 1-1 világos és kakaós lapot, még egyszer átnyújtottam, majd megszórtam a töltelékkel s feltekertem. Egymás mellé tepsibe helyeztem a 3 rudat.
20 percnyi kelesztést követően lekentem felvert tojással s 180 fokon pirosra sütöttem a kalácsokat.


2 megjegyzés:

  1. Milyen vidám színkavalkád, és újfent nem tudnék választani! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, hát mindegyikből egy-egy szeletet:-)

      Törlés

Csokis-meggyes piskóta

 Másodjára sütöttem rövid időn belül, azért is, hogy fotó készülhessen róla. No meg mert megfelelő sütemény hosszú útra csomagoláshoz.  A pi...