Hozzávalók:
- 2 kisebb, zsenge tök
- só
- 3 tojás
- 10 dkg juhtúró
- bors
- kis csokor kapor
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
- liszt
- zsír/olaj a sütéshez
A mártogatóhoz:
- 2 dl joghurt
- csipet só
- csipet fehér bors
- 1 kis gerezd fokhagyma
- kapor
Így készült:
A tököt megmostam, lereszeltem. (Héjastul, mert saját termés volt, így mertem.)
Kicsit megsóztam, összekevertem és kicsavartam a levét.
Hozzáadtam a tojásokat, sót, borsot, összezúzott fokhagymát, juhtúrót, apróra vágott kaprot- maradhat belőle a mártogatóhoz is- zsemlemorzsát, s annyi lisztet, hogy sűrű masszát kapjak.
Serpenyőben zsírt forrósítottam, kanállal halmokat raktam bele a masszából, s mindkét oldalát pirosra sütöttem
Az öntethez összekevertem a hozzávalókat. Hirtelen felindulásból egy csipet csilit is raktam bele, de tényleg keveset, nem is érzett rajta.
Paradicsomot is ettem hozzá, bár Férjem azt mondta, savanyúságnak ott a joghurt. De én mindenhez eszem ezeket a kis bogyókat, még a kertben is le-lekapkodok belőlük.
A tököt régen a malackának termesztették, Anyukám csak főzeléket készített belőle. Nagymamám főzött levest is, egyszer tanúja is voltam, hát otthon is kipróbáltam. Még meglehetősen kölyök voltam a főzéshez, csak úgy rántva-habarva készült. Szerintem a füstölt csülök nagyon hiányzott belőle:-) Nem lett az olyan rossz, de Apukám azt mondta, a kutya se enné meg. Hogy bebizonyítsam az ellenkezőjét, rögtön vittem Ricsi kutyánknak egy tányérral. Hálásan kilefetyelte, így kapott repetát is. Mégsem volt ehetetlen:-)
Finom lehetett, én cukkiniből szoktam csinálni.
VálaszTörlésMilyen szépen megújult a blogod, mióta nem láttam :-) Tegnap jöttünk haza Erdélyből, utazással együtt 9 nap volt. Nagyon jól sikerült, szép napos időnk volt, egy nap kivételével. Sokfelé jártunk, majd valamikor kezdem feltölteni a képeket....
Katalin, én is szoktam cukkiniből is, ami éppen terem.
TörlésDe jó volt Nektek! Mi is megyünk majd augusztus közepe táján, jól belőttük a nyár végét:-) Örülök, hogy jól sikerült a nyaralásotok, már várom a képeket!
De jó kis recept, pláne, hogy még juhtúró is van benne! :) Nagyon fincsi lehet! :)
VálaszTörlésKöszike, Hankka! A tökfasírtba mindig teszek juhtúrót, Anyósomtól lestem el. Sokkal finomabb tőle.
TörlésTök jó lett!! :-DD A juhtúrót én is külön értékelem... ;-P
VálaszTörlés:-))) Köszönöm:-)
TörlésEzt ki fogom próbálni, mert látom, hogy fincsi volt! :)
VálaszTörlésVicuska, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet:-)
Törlés