Bolognai

A gyerekek egyik nagy kedvence. Én eleinte csak a kedvükért készítettem, hisz ha megkérdeztem, mit főzzek, legtöbbször az volt a válasz, hogy bolognait, szóval én sokáig nem szívleltem annyira, de már megbarátkoztam a tésztákkal. Egy ideje nem is kell készítenem, mert egész jól értik már a módját. Néhány napja viszont nekem jutott eszembe, csak úgy magamtól, s én készítettem. Nem egy bonyolult étel, az biztos. Gergő gyakran készít társainak odalent Szegeden.
Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 60 dkg darált hús
  • bors, paprika
  • oregánó, bazsalikom, kakukkfű
  • 3-4 dl paradicsomlé (házi)
  • reszelt sajt a tálaláshoz
Így készül:
A spagettit sós vízben kifőztem, leszűrtem.
A hagymát apróra vágtam, kevés olajon megpároltam. Hozzáadtam a húst, sóztam. Morzsásra pirítottam. Fűszereztem borssal, paprikával, s a zöldfűszerekből is raktam 1-1 nagy csipettel, oregánóból kicsit többet. Beleöntöttem a paradicsomlét, összefőztem, s kész is.
Nem szoktam mérni a paradicsomlét, öntök hozzá valamennyit, s ha nem találom elég szaftosnak, még egy keveset. Ketchupot is teszek néha hozzá, most épp nem.
A kifőtt tésztával és reszelt sajttal tálaljuk.
Sosem készítem porból, nekünk így is tökéletes. Hogy milyen az "igazi" bolognai, nem tudom, nem jártam utána, nálunk ez a változat alakult ki és vált be az idők során. Volt, amikor reszeltem bele répát is, mert valahol ilyen receptet láttam- ez elmaradt. 

1 megjegyzés:

Csokis-meggyes piskóta

 Másodjára sütöttem rövid időn belül, azért is, hogy fotó készülhessen róla. No meg mert megfelelő sütemény hosszú útra csomagoláshoz.  A pi...