Ez a süti is Leányzóm érettségis útravalójaként készült. Ezt a kiflit leváltó formázást egy bosnyák vagy szerb blogon láttam, meg sem jegyeztem, hol, a receptet sem követtem, az saját agyszülemény. Kissé macerásabb, mint kiflit pödörgetni, egyenként nyújtottam- töltöttem-csomagoltam a kis golyókat. De, akárcsak a kiflik, ezek is kelendők voltak.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 10 dkg zsír
- nagy csipet só
- 2 evőkanál porcukor
- 3 tojássárga
- 4 evőkanál joghurt
- + lekvár, porcukor
Így készült:
A lisztet, sót, sütőport, cukrot tálba mértem, elmorzsoltam a margarinnal és zsírral. Hozzáadtam a tojássárgákat és annyi joghurtot, hogy összeálljon a tészta. Összegyúrtam. Keménynek kell lennie, de formázhatónak.
Pihent 1-2 órát, de ez el is maradhat.
3 rudat formáztam belőle, ujjnyi darabokra vágtam s mindegyiket nagyjából kör alakra nyújtottam. Teáskanálnyi lekvárt tettem a közepére s ráhajtottam a két szélét, majd a két végét is. Úgy tettem tepsibe, hogy a hajtás alá kerüljön.
180 fokos sütőben sültek, addig, míg világos színt kaptak.
Porcukorral szórtam.
Kiflinél nagyobb falatok lettek, de finomak. A tészta jó omlós, egyáltalán nem kemény. A cukor akár el is maradhat róla, a lekvár úgyis megédesíti. De a látványnak mindenképp jót tesz.
Szilvalekvár és őszibarackdzsem került bele, olyan lekvár, ami remélhetőleg nem folyik ki. Mindbe benne maradt! Volt, amelyik kirepedt, de nem sok. Épp ezért lazán csomagoltam.
Ismét finomat sütöttél! Helyesek, mint egy kis batyu, pont illett az alkalomra 😃
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-) Milyen jó észrevételed van, ez nekem eszembe sem jutott...
TörlésMost nekem éppen a kirepedt golyócskák kellenének :) Guszták!
VálaszTörlésÉva, megettem őket, nekem is azok jöttek be jobban! :-) Köszönöm!
TörlésKifli vagy golyó, nem számít a formája, mindenképpen finom. :)
VálaszTörlésKöszönöm! Ha lekváros, nekem mindenképp! :-)
Törlés