Palacsinta tojásfehérjével

Idén is főztem bodzavirág lekvárt, háromszor is. Egyszer dupla adagot, narancsosan- csak belecsavartam 4-5 elfogyni nem akaró narancs levét. Harmadjára azért készült, mert annyi felé ajándékoztunk belőle, hogy a kamrapolcon szinte meg sem látszódott a munkám eredménye. Rá is szóltam a többiekre, most már senkinek sem adunk, főzzön mindenki magának. 😁 Azt még hozzáteszem, a harmadjára főzött szegény kerek hétig várt beáztatva a hűtőben, mire időm lett kifőzni. Féltem is, hogy nem bír addig várni, de semmi baja nem lett, sőt, a legfinomabb lett mind közül.
Ez utóbbi kívántatta meg velem a palacsintát, a kóstolónak hagyott mennyiséget belekenni. Miközben készítettem elő a tésztához valókat, jutott eszembe a hűtőbe betett, előző nagy sütésből maradt öt darab tojásfehérje. Félig felverve a kikavart tésztához kevertem. Nem fogok eztán csak ezért maradék tojásfehérjéket gyártani, de tényleg finom lett. Kissé vastagabb, lukacsosabb, ropogósabb lett. Az aromás bodzalekvárral meg igencsak kelendő volt. 
Mondjuk a fotómodellben épp eperdzsem van, amit Leányzóm kapott Lovagjától, s az abból maradtat kentem bele hirtelen fotó készítéséhez.

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • tej
  • 1 egész tojás
  • 5 fehérje
  • olaj a sütéshez
Így készült:
A liszthez adtam a csipet sót és cukrot, az egész tojást és annyi tejet, hogy simára tudjam kavarni. Mikor már sima a massza, még adtam hozzá több részletben tejet, annyit, hogy megfelelő sűrűségű legyen. 
A tojásfehérjéket felvertem, nem teljesen keményre, s a masszához kavartam. 
Ezután még került bele tej, mert sűrűnek találtam.
Palacsintasütőt picit beolajoztam, s sorra kisütöttem a palacsintákat. Közben úgy minden másodiknál olajoztam a sütőt. 
Ízlés szerinti lekvárral tölthető.


3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és jó ötlet a tojásfehérjék felhasználására is.Mélyhűtőben gyűjtögetem én is és éppen volt eszembe hogy már ideje lenne felhasználni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :-) Volt idő, amikor én is mélyhűtőbe pakolgattam, de most már csak a hűtőbe, mert úgyis felhasználom valamire napokon belül- fasírtba, nokedlihez, rántott hús készítéséhez is elfogy 1-2. Nem beszélve a sütikről! :D

      Törlés
  2. Hűű, de szeretem a palacsintát! Az eperlekváros a legfinomabb! :)Nagyon szuper fotókat készítettél. Bodzavirág lekvárt még nem kóstoltam, biztos finom.

    VálaszTörlés

Rozmaringos sajtos keksz

 Az előző keksszel egy napon készült sütemény. Hasonló módszer, telefonnal fotóztam, amik feltöltve nem túl előnyösek. Ezért megismételtem f...