Mikor hazajöttünk a nyaralásból, épp nagy adagot lehetett szedni róla. Aztán ezen a héten is főztem- kicsit másképp, nehogy szó érje a ház elejét. De senki nem reklamált.
A legegyszerűbben így készül minálunk:
Hozzávalók:
- zöldbab (kb. 1 kg)
- 2-3 sárgarépa
- 1 fej hagyma
- só
- 1-1 paprika és paradicsom
- mokkáskanálnyi pirospaprika
- 3 dl tej
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 0,5 dl olaj
- petrezselyem
- 2-3 evőkanál almaecet
Így készül:
A babot megmosom, a végeit letördelem, hosszától függően eltöröm.
A hagymát pucolás után apróra vágom. A répát is megpucolom, mosom, felszeletelem. Előbb ezeket teszem főni, úgy 2 liter vízben, attól függően, milyen sűrűn szeretjük a leveseket. Teáskanál só is mehet bele. A megmosott, bevágott paprikát és paradicsomot is beleteszem. Ezeket majd kiszedem, ha kész a leves.
Mikor úgy 10 percet főtt, beleteszem a zöldbabot is.
Mikor az is megfőtt, kóstolom, ha szükséges, még sózom.
Az olajból és lisztből rántást készítek. A leveshez adom, meg a tejet is, a pirospaprikát is beledobom.
A legvégén kerül bele az apróra vágott petrezselyem és az ecet.
Újabb kóstolás, ízlés szerint sózni, ecetezni lehet még.
Az ecettel óvatosan kell bánni, a tejet a levesben hajlamos összekapni. Én rendszeresen megjárom, mint most is. Pedig minden olvasott-hallott praktikát bevetettem már- mostanában így járok el: a merőkanálba mérem a kívánt mennyiségű ecetet, s úgy mártom a levesbe, hogy lassan folyjon bele a forró lé. Ezúttal is így tettem, mégis.
Én is szeretem a zöldbablevest! :)
VálaszTörlés:-) Nem is tudom, mit nem lehet szeretni rajta- pedig többektől hallom, hogy nem eszik meg...
TörlésGuszta lett a levesed! Ilyenkor nyáron sokszor csak egy leves is elég nekem. A zöldbabot nagyon szeretem, levesnek is és főzeléknek is. Bár nálunk egész másképpen készül, de hát ahány ház, annyi szokás 😄 A tiéd is nagyon finom lehet, látszik rajta! ☺
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :-) Én sem mindig így főzöm, de Anyukámtól így tanultam. Bár szerintem Ő répát nem tett bele. Én meg szeretem használni, ha kell, ha nem. De mindenképp finom. Főzeléknek is, bár azt ritkán főzök belőle. Viszont rakva mindenki szívesen eszi!
Törlés