Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 evőkanál búzacsíra
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 6 dl langyos víz
- 2 teáskanál só
- 2 fej hagyma
- 2 evőkanál olaj
- 20 dkg húsos szalonna
Így készült:
A hagymákat apróra vágtam, az olajon fél teáskanál sóval megpároltam.
A szalonnát apróra vágtam, kisütöttem.
A lisztet tálba tettem, elvegyítettem a többi sóval, búzacsírával. Közepébe mélyedést csináltam, belemorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a cukrot, 2 dl langyos vizet. Kicsi liszttel összekevertem, s letakarva hagytam felfutni. Ezután a többi víz hozzáadásával összegyúrtam. Hozzáadtam a langyosra hűlt hagymát, ezzel is összegyúrtam, majd a szalonnát, zsírjával együtt. Megdagasztottam.
Letakarva megkelesztettem.
Két részre osztottam, s két püspökkenyér formába tettem a tésztát. Azért formába, mert kissé lágy lett a tészta, nem akartam, hogy majd elterüljön.
Hideg sütőbe tettem, beállítottam 185 fokra, s szép pirosra sütöttem.
Úgy magában is finom volt a kenyér, de zsírral megkenve, vagy juhtúró krémmel is volt keletje.
Vacsorára készült hozzá a juhtúrókrém, juhtúró, tejföl, hagyma, bors, savanyú uborka, só keverékéből.
Nagyon jó a kenyér, én is szoktam hagymásat sütni, egyik kedvenc:) Nekem is volt kenyérsütőm, 12 évig bírta, igaz, többnyire csak dagasztottam benne, de újat nem veszek, nem hiányzik.
VálaszTörlésKöszönöm, Trollanyu!
TörlésNekem bizony hiányzik a gép, élveztem kenyereket sütni benne, variálni a lisztekkel, ezzel-azzal. A dagasztásra olyan nehezen szánom rá magam...
Hű, ez nagyon jól hangzik!! Csodashéo lyukacsos lett a belezete...Búzacsírának milyen funkciója van? Helyettesíthető valamivel? Én minden héten sütök kenyeret, most már kizárólag kézzel dagasztok, miután kinyírtam egymás után 2 kenyérsütőt két hét alatt...valószínű az lehet a gond, amit Te is írtál...nem mindennapi használatot...de szeretek kézzel dagasztani, érzem, mikor jó a tészta.
VálaszTörlésKrisztina, köszönöm szépen!
TörlésA búzacsíra akár el is hagyható, csak úgy szoktam tenni főleg a fehér kenyérbe, hogy egy kis vitamin is jusson bele. CBA-ba szoktam venni.
Megcsodáltam ám a kenyereidet, olyan szép cserepesek! Dagasztani én is szeretek, minden héten készül valami kelt tészta, de kenyérre egyre ritkábban futja az energiáimból. Pedig jó lenne legalább hetente egyszer kenyeret sütni...
4 gépet kifulladásig? Ti aztán tényleg használtátok... :)
VálaszTörlésEz a kenyér csuda finom lehet!!
Igen, Gabriella, de ez valami 8 év leforgása alatt. Mikor egy tönkrement, egy ideig nem vettünk másikat, aztán mégis... Most sem mondom, hogy soha többet:-)
TörlésNagyon guszta!!!!!!!!!!Biztosan kipróbálom,köszönöm a receptet! :))
VálaszTörlésBelli, köszönöm:-) Sok sikert hozzá!
TörlésNem is csodálom, hogy a kedvencetek, nagyon fincsi lehet, gyönyörű a képeken! :) Mi az első kenyérsütő gép tönkremenetele után feladtuk, nem vettünk másikat, de annyira nem is hiányzik. Ritkán sütök kenyeret, akkor pedig a tálas mixer dagaszt és püspökkenyér formában sütöm. :)
VálaszTörlésNagyon szép lett a kenyered, és hozzá a finom kence! Nagyszerű vacsora lehetett :-)
VálaszTörlésIlyen finomat még nem ettem, de szeretném megkóstolni, főleg ezzel a juhtúrókrémmel! Isteni finom lehet!!!!
VálaszTörlés