Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 30 dkg margarin
- 10 dkg juhtúró
- 2 teáskanál só
- 1 tojás
- 3-4 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 30 dkg reszelt sajt a tetejére
Így készült:
2 dl meleg tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
A lisztet, sót, margarint, juhtúrót tálba tettem, összemorzsoltam. Hozzáadtam a tojást, az élesztős tejet, meg még annyi tejet apránként, hogy összeálljon a tészta. A kalácstésztánál keményebb tésztát kaptam. Megdagasztottam, letakarva kelni hagytam.
Mikor duplájára kelt, deszkára borítottam, 22 gombócra osztottam. Mindegyik gombócot hosszú rúddá sodortam, pereccé formáztam. Tepsibe raktam, megszórtam reszelt sajttal.
180 fokon pirulásig sütöttem őket.
Szerdán készültek, a szokásos hét közbeni tízórai-gyártás keretében. Persze este is ettünk belőle, én csak megkóstoltam, de a család többi tagja ezt óhajtott vacsorázni. Utólag mesélték, hogy a másnapi tízóraijuk felkeltette a társaik érdeklődését is. Gergő megszánta a lányokat, s adott nekik egyet, amit aztán öt fele osztottak. Persze sütikből úgy szoktam nekik csomagolni, hogy jusson is, maradjon is:-)
S bármilyen hihetetlen, elkezdődött a naptári tavasz! Már március van. Ma ennek megfelelő idő volt, szép napsütés, bár a cudar szél miatt kevésbé volt élvezhető. De azért a kertet bejártam kétszer is, s megcsodáltam a napról napra nővő virágokat. Az törpeírisz, krókusz szép virágos, meglepetésemre az ibolya is nyiladozik. Az aranyeső még kivár, de a behozott ágak két nap alatt virágba borultak. Szóval: itt a tavasz:-)
Látod, én sem sütöttem még perecet! Juhtúróval biztos, hogy nagyon finom lehetett. Gyönyörűek a virágaid, én is egész délelőtt ültettem :)
VálaszTörlésJanka, legalább nem vagyok egyedül:-)
TörlésKöszönöm, szeretem is a virágaimat, főleg így tavasztájt, mikor egyik a másik után nyílik. Nekem már nincs is hova ültetni, inkább szétszedni kéne az elbokrosodott töveket, mert már nem virágoznak.
Szépek lettek, finom lehet a sok sajt a tetején!
VálaszTörlésNagyon szépek a virágaid is, nálunk is éledeznek a növények az erkélyen.
Köszönöm, Katalin! Nagy sajtrajongó lévén én szerettem jó sajtosan:-)
TörlésElőször "csak" a kép láttán csábultam el, aztán ráadásul megláttam a hozzávalók között a juhtúrót... hm... imádom a perecedet! :) És a virágaid is gyönyörűek! :)
VálaszTörlésHankka, köszönöm! A juhtúró csak azért került bele, mert maradt egy kevés puliszkázást követően. De jót tett vele:-)
TörlésJuj de jó ez a perec! Én még csak juhtúrós pogácsát készítettem és mivel az is nagyon finom volt, ezért valószínű ez is ízlene.
VálaszTörlésA virágaid csodaszépek, nekem sajnos nincs, pedig hely van bőven. Egyszer egy virágoskertet ásattam Apával és pár évekig gyönyörű volt, de meguntam, mert a környék összes macskája odajárt vécézni! :)) Ezért megszüntettük...