Ma sütéssel vezettem le a tegnapi nap fáradalmait. Élesztős tésztát dagasztottam, s mivel elég tetemes mennyiség ez a tészta, kétféle töltelék került bele.
Kedves Jutka Kanadából, nem tudom, olvasol-e még, de ez most neked is szól, te kértél rahátos kifli receptet. Íme:
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg búzaliszt
- 40 dkg rétesliszt
- 3 evőkanál cukor
- fél citrom héja vagy 2 kiskanál citromaroma
- 20 dkg margarin
- fél mokkáskanál só
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 3 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- 30 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojásfehérje
- 1 púpos evőkanál gríz
- 3 őszibarack
Elkészítés:
A tejet felmelegítjük, elkeverünk benne 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt s felfuttatjuk. A liszteket, sót, többi cukrot összevegyítjük, eldörzsöljük benne a margarint. Az összes többi hozzávalóval és az élesztős tejjel kemény tésztát gyúrunk. (Nekem még kellett pici liszt hozzá.)
Fél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a túrótölteléket: a túrót a cukorral villával áttörjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a felvert tojásfehérjéket, a grízt.
A barackokat megmossuk, felszeleteljük, kisebb darabokra vágjuk.
A tésztát két részre osztjuk. A nagyobbikat enyhén lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, úgy 3-4 mm vastagságúra. Nagyobb korongokat vágunk belőle. (Én műanyag pudingformával vágtam ki.) Mindegyik közepére egy kiskanál túrótölteléket teszünk. A tészta szélét körbe felhajtjuk, s két ujjunkkal 6 helyen összecsípjük, így pereme lesz. 2-2 összecsípett sarkot összenyomunk. Így 3 csücske lesz a sütinek, kosárkaszerű lesz. A közepébe 1-1 darab barackot nyomunk. Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, pirosra sütjük.
Sülés közben eléggé ellaposodtak a kosárkáim, mégis jobb lett volna muffintepsiben sütni, mint ahogy terveztem. De legközelebb...
Két tepsibe fértek bele a nyomi kosárkák.
A maradék tésztát és a korongok kivágása során leesett tésztadarabokat összegyúrjuk, kinyújtjuk. Háromszögekre vágjuk, egy-egy rahátcsíkot helyezünk bele, feltekerjük, tepsibe helyezzük, kisütjük.
Le lehet kenni tojással, akkor szebbek lesznek, de nem volt időm, mert mire megsodorgattam a kifliket, éppen kisültek a kosárkák.
A rahátról már írtam, itt.
Csalódott voltam, hogy elterültek a kosarak, pedig szépet akartam sütni, egész délután tervezgettem, milyen legyen. De a család örült neki, teával finom, egyáltalán nem kalóriaszegény vacsora volt.
Zakuszka és rahát? Hazai dolgok :)) Bizony, a zakuszka nem hiányozhat!! A rahát is finom, de már rég nem használom, mert tartok attól ami benne van, de ennek ellenére nagyon finom.
VálaszTörlésRészemről a barackos változatra szavaznék. A zakuszka receptet várom, nagyon érdekel. :)))
VálaszTörlésNekem így kiterülve is gusztusosak a kosárkák, de amúgy is az íze számít! :) A zakuszkára én is kíváncsi lennék! :))
VálaszTörlésNagyon gusztusosak, biztos finomak is! Én a rahátos kiflire szavaznék, egyszerűen imádom!
VálaszTörlésKöszönöm mindegyikőtöknek a hozzáaszólást!
VálaszTörlésMartinelli, a hazai dolgokhoz hű vagyok:-)
Petra, Szabina, néhány napon belül jön a zakuszka receptje is!
Köszi, Angéla. Nálunk a túrós volt a kapósabb, de a kifli sem maradt a nyakunkon:-)
Guszták lettek, biztos nagyon finomak! Nem baj az ha szétnyílt a kosár a lényeg az íze!
VálaszTörlésSzerintem is guszták és étvágygerjesztőek, és azt is megtudtam, mi az a rahát. Szerinted helyettesíthető esetleg valamivel?
VálaszTörlésÉva, köszönöm, neked is, Hankka, kedvesek vagytok!
VálaszTörlésA rahát helyett lekvárral tölthető a kifli, vagy talán zselés cukorral, mert ahhoz hasonló állagú ez az édesség.
Köszönöm a választ, ki fogom próbálni! Biztosan nagyon finom!
VálaszTörlésSzerintem sem nyomik a kosárkáid, s ha elfogyott, akkor azt jelenti, hogy nagyon finom volt...ez a lényeg! A rahátos kiflid is finom lehet! A zakuszka nálunk is nagy kedvenc ! Nem unatkoztál! :) Ügyes vagy!!!
VálaszTörlésMarika, köszönöm:-) Én soha nem unatkozom, nekem valahogy nem elég a nap 24 órája. Nem kéne aludnom, pedig azt is szeretek:-)
Törlés