2011. október 27., csütörtök

Szülinapi sütik

Egy kicsit belehúzok, egy kalap alatt jönnek a bulira készült sütik. Mert nemcsak tortákat sütöttem ám!
Szóval a két torta mellett készült reszelt túrós (mikor kikértem a fiam tanácsát a sütnivalót illetően, annyit segített, természetesen reszelt túróst süssünk), meg citromkrémes piskótatekercs, Anyósom sütött kókuszos krémest, de ez nem kerül fel, nem akarok más tollaival ékeskedni. Aprósütinek meg mandarinos virágok készültek. Sós sütinek a cserebogaras mellett mákos-sajtos is készült.

reszelt túrós receptjét nem írom újra; most annyi különbséggel készült, hogy nem sikerült reszelni, mert ahhoz lágy lett a tészta, Hédikém gyúrta ugyanis:-) De rácsos túrósként is mutatós és finom:


A citromos piskótatekercs krémjének a receptjét itt találtam, mindenképpen ki akartam próbálni. Nekem nagyon ízlett, de mikor Férjurammal megkóstoltattam, fintorgott ám rendesen. Azzal védekezett, hogy édesre számított:-)

Hozzávalók:
  • 6 tojásból, gáztepsiben sütött piskóta
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg cukor
  • 1 evőkanál víz
  • 1 citrom leve és héja
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 25 dkg margarin
A piskótát nem sütjük túl. Sütés után azonnal feltekerjük egy konyharuha segítségével.
A krémhez a tojások sárgáját, a vizet, cukrot, a citrom kifacsart levét és lereszelt héját, a lisztet elkeverjük, s gőz fölött sűrűsödésig kavarjuk. Miután kihűlt, az elkevert margarinhoz kanalazzuk, habosra kavarjuk.
A letekert piskótát hosszában kettévágjuk, fele krémet beléjük kenjük, másik felével kívülről bevonjuk. Villával megcsíkozzuk. Díszíthetjük tortadarával.

Az aprósüti pedig eredetileg narancsos, de mandarin volt otthon, ezért ezzel készült. Leányzóm ezzel is jól elszórakozott, segített kivágni is, meg összerakni. Én lekvárral, Ő mogyorókrémmel. De a lekváros nekem jobban ízlett...

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 narancs (vagy 3-4 mandarin)  leve és héja
  • 1 csomag sütőpor
  • lekvár összerakni
  • cukormáz bevonni (20 dkg porcukor, narancslé)
A lisztet a sóval, sütőporral, margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, narancshéjat, s annyi levet, hogy kemény tésztát kapjunk.
Fél órányit pihentetjük.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, apró virágformával kiszaggatjuk, tepsibe rakosgatjuk, kisütjük.
Miután kihűlt, savanykás lekvárral összerakjuk.
A porcukrot néhány evőkanál narancslével elkeverjük, bevonjuk vele a sütikék tetejét.

No és a kedvencem, ebből ettem a legtöbbet, ez a mákos-sajtos sörkorcsolya. Sör nélkül is csúszik:


Hozzávalók:
  • 25 dkg reszelt sajt (trappista) + a beszóráshoz
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál egész mákszem
  • 1 kiskanál só
  • tejföl
A hozzávalókat összegyúrjuk szükséges mennyiségű tejföllel. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, sajttal szórjuk, átmegyünk rajta egyszer-kétszer a nyújtófával, hogy rátapadjon. Derelyemetszővel csíkokra vágjuk, tepsibe rakosgatjuk, sütjük.

6 megjegyzés:

  1. A reszelt túróst imádom, a citromos krémest nem tudom, de nagyon étvágygerjesztő így bevállalnék, pár gurigát, az aprósütis jöhet, de szigorúan csak a lekváros, a mákos-sajtos is tuti befutó!
    Jó lehet nálatok is vendégeskedni!!! :)) Mégegyszer Isten Éltesse a "pici" fiadat! :)

    VálaszTörlés
  2. Barbi, mégegyszer köszi! Azt el is felejtettem "mondani", hogy 13 éves a "pici" fiam. Hihetetlen, de akárhogy számolom, annyi.

    VálaszTörlés
  3. Csupa-csupa finomság, mindet végigkóstoltam volna. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom minden! Nem is tudom melyiket kóstolnám meg elsőre :P

    VálaszTörlés
  5. Kénytelen leszek holnap sütni valamit a repertoárodból, szépek és finomak!!!

    VálaszTörlés