Hozzávalók:
A gombához:
- 50 dkg csiperke
- 1 fej hagyma
- 2-3 evőkanál olaj
- petrezselyemzöld
- pirospaprika
A fasírthoz:
- 1 kg darált hús
- 3 tojás
- só
- bors, paprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4-5 szelet szikkadt kenyér
- szemlemorzsa
Így készült:
Előbb a gombát készítettem el.
A hagymát apróra vágtam, olajon megpároltam.
A gombák héját lehúztam, mérettől függően félbe-negyedbe vágtam. Rádobtam a hagymára, sóztam, fedő alatt megpároltam. Nem kell rá víz, ereszt a gomba elég levet.
Mikor kész, kevés paprikával és aprított petrezselyemmel ízesítettem.
A fasírmasszát is elkészítettem.
A kenyeret vízbe áztattam.
A darált húst, 1 teáskanálnyi sót, tojásokat, zúzott fokhagymát, borsot, paprikát. kicsavart, összemorzsolt kenyeret összegyúrtam. Ha lágy lesz, kevés zsemlemorzsát teszek hozzá. (Meg szoktam kóstolni a masszát, elég sós-e, szükség esetén még sózom.)
Nagyobb gombócokat formáltam, mindegyik közepébe 1-1 darab gombát tettem. Meghempergettem zsemlemorzsába, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam.
180 fokon addig sütöttem, míg kissé megpirult a külseje.
Finom lehetett így sütőben sütve is, jól néznek ki a gombócok! Én is szoktam sütőben készíteni, az egybe fasírtot. Ez is hasonló lehet, de a gombától talán még finomabb :-)
VálaszTörlésSütöttem már máskor is apró fasírtot sütőben, így is szeretjük, bár az olajban sült változat egy fokkal finomabb. Ma is sütöttem, hagyományosan, Fiamnak egy adagot, legyen mit ennie pár napig! :-)
Törlés