Kora reggel mentünk, délután jöttünk is vissza. A gyerekeket itthon hagytuk, először maradtak egyedül. Szomszédainkat megkértük, időnként nézzenek rájuk, de ügyesek voltak, semmi gond nem volt. Bíztam is bennük.
Erre az útra készült ez a süti. Rég sütöttem sóst, pedig sokszor szívesebben megeszem, mint az édeset.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt (fele rétesliszt)
- 2 kiskanál só
- 4 evőkanál zsír
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 1 kis pohár kefir
- 2 tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
- 40 dkg juhtúró (lehet részben tehéntúró)
- kis csokor kapor
- 1 tojás sárgája
- magok (szezám, mák, kömény...)
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, a belemorzsolt élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Az élesztős tej és a többi hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk. Tejfölt szükség szerinti mennyiséget adunk hozzá.
1 órányit letakarva kelesztjük a tésztát.
Lisztezett deszkára borítjuk, kettéosztjuk.
Felét vékonyra, hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a túró és apróra vágott kapor keverékével. Ha szükséges, sózzuk a tölteléket. Felsodorjuk, s ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle. Sűtőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, előmelegített sütőben sütjük.
Miközben sülnek (két tepsi megtelt a csigákkal), kinyújtjuk a pogácsának valót. Háromszor hajtogatjuk, miközben 10-15 percet pihen az egyes hajtogatások közben. A harmadik hajtogatást követően nem túl vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk a pogácsákat, tojássárgával kenjük, tetszés szerinti magokkal szórjuk.
A csigákat követően kisütjük a pogácsákat is.
Finom rágcsálnivaló volt, a férjemnek a pogácsa ízlett jobban, nekem persze, hogy a kapros csiga. Naaagyon szeretek mindent, ami kapros, de juhtúróval párosítva...nyami, ahogy a gyerekek mondanák. De akármilyen jó is volt, haza is hoztunk belőle, olyan forróság volt, hogy enni sem volt kedve az embernek, csak inni, inni, inni. Ma is folytatódott ez a nyomasztó meleg. 41 fok volt árnyékban (na jó, a falon van a hőmérő, valószínűleg átmelegszik az is), a napra kitett hőmérő 51 fokra kúszott fel. A lakásban is 30 fölé emelkedett a hőmérséklet. Én azt mondom, mégis jobb a hideg, fel lehet öltözni. Vagy nem?
Imadom a kapros turos sutiket!!!! Fincsi lehetett. Eszembe jutottattad, kene sussek en is buktakat.
VálaszTörlésínagyon guszta mindkettő. A kapros túróst csak lepénynek készítettem eddig, de nagyon tetszik a csiga ötlete. :)))
VálaszTörlésNagyon tetszik, főleg a kapros túrós csiga:) Sajtkrémest már készítettem, ez is finom lehet. Én a melegre szavaznék, én nagyon szeretem, bár tudom, hogy a nagy kánikula kimerti az embert.
VálaszTörlésSzomorú alkalomra készültek, de nagyon finomak!
VálaszTörlésNagyon guszták a sütik! Kapros túrost talán ritkábban eszem, ezért azzal jobban szemezek!:)
VálaszTörlésNagyon guszták! Én személy szerint a pogira szavaznék, nagyon szeretem a pogácsákat, főleg a kelt tésztából készülteket!
VálaszTörlésLátom, mindenki letette a voksát valamelyik mellett.. Köszönöm Nektek!
VálaszTörlés