Kókuszos mézes - mogyoróval

Tegnap és ma kisebb vendégsereg volt nálunk, egy kis kerti sütögetéstre a nyár utolsó hétvégéjén...Míg a férfiak apraja-nagyja kint füstölődött, én alaposan befűtöttem a konyhát, órákig nyüstöltem a sütőt. Szerencsére alábbhagyott a nagy meleg, mára egész kellemes idő kerekedett. Csak az a baj, vége a nyárnak... Sosem várom az őszt, de a természet tőlem függetlenül végzi a dolgát. Nekem meg alkalmazkodni kell.
Egyik süti a háromból kókuszos mézes akart lenni, amit nagyon szeretek sütni, mert egyszerű, kiadós, no és mindenki szereti (Sógorom különösen örült neki). Azon egyszerű oknál fogva nem lett kókuszos, hogy a kisboltból épp kifogyott a kókuszreszelék. De rajtam nem fog ki ilyen apróság, régen Anyukám gyakran darált dióba forgatta, én meg, azaz a Nővérem darált mogyoróba hempergette. (Persze, hogy a vendégeket is munkára fogtam, hisz azért jöttek:-D )
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 8 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 24 evőkanál tej
  • 3 evőkanál méz
A mázhoz:
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • fél fiola rumaroma
  • 20 dkg kókusz (vagy darált dió, mogyoró) a forgatáshoz
Elkészítés:
A liszben eldörzsöljük a margarint. Az összes többi hozzávalóval alaposan kikeverjük. (Az eredeti recept fél óra kevergetést ír elő, én ezt azért lerövidítem. Tejet pedig 12 kanállal ír, de ennél mindig több kell, most mértem, kétszer annyi  simán felfér.) A massza enyhén folyékony, inkább elterülő kell legyen.
Kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk.
A mázhoz valókat kevergetve összefőzzük. A szeleteket belemártjuk a forró mázba (ha közben kihűl a máz, újra lehet melegíteni), majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe, vagy dióba, mogyoróba.
 Majd jön a többi süti is, meg amivel el vagyok maradva- mint a zakuszka is. Lassan el is fogy, de még nem jutottam el odáig, hogy feltöltsem. Valamit nagyon rosszul csinálok, állandóan teszek-veszek, még sincs időm mindenre, amit eltervezek. Majd a télen, a hosszú, sötét délutánokon...

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, mi is szertjük:) Már nagyon rég nem készítettem, de legközelebb megpróbálom darált mandulába forgatni, mert itt az az olcsóbb. Hmm, most nagyon kíváncsi lettem milyen lesz.

    VálaszTörlés
  2. Szeretjük a kókuszos kockát, mogyoró és mandula- nagyon jó ötletek!!!

    VálaszTörlés
  3. Regi nagy kedvenc ez a suti nalunk is, az orok nyero teszta!!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól hangzik ez a turbós változat. Szeretem. :)))

    VálaszTörlés
  5. A kókusz kocka a fiam egyik kedvence. :)
    Hmmm, dióba mártogatva is nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  6. Trollanyu, dióval, gondolom mandulával is, szinte finomabb, mint kókusszal, hisz puhább. Baráti körünkben van, aki nem is szereti a kókuszreszeléket, mert "rágós".
    Vicuska, a változatosság kedvéért így is ki lehet próbálni, biztos a siker:-)
    Réka, nálunk is évtizedek óta kedvelt, Anyukám már gyerekkorunkban sütötte, azóta se maradt le az étlapról, mint annyi másik süti.
    Petra, nálunk sem utolsó! Mire viszi rá a szükség az embert:-) Régen Anyukám azért készítette dióval, mert nem lehetett kókuszreszeléket kapni. Mint ahogy most én is, mogyoróval.
    Köszi Mindegyikőtöknek!

    VálaszTörlés
  7. Csilla, szinte egyszerre írtuk a megjegyzéseinket! Köszi Neked is! Szerintem dióba mártogatva is a fiad kedvence lesz:-)

    VálaszTörlés
  8. Mi is nagyon szeretjük, ki fogom próbálni mogyoróval! Hagyományos és mégis új!

    VálaszTörlés

Csokis-meggyes piskóta

 Másodjára sütöttem rövid időn belül, azért is, hogy fotó készülhessen róla. No meg mert megfelelő sütemény hosszú útra csomagoláshoz.  A pi...