Kevert mézes szilvalekvárral és csokival

Én úgy nőttem fel, azt láttam, hogy körülöttem mindenki megfőzi és megsüti a család asztalára az ételt. Éppen ezért furcsa nekem, ha valaki nem főz a szerettei számára, vagy csak nagyon ritkán. Mert nem tudnak, nincs rá idő, vagy csak nem szeretnek fakanalat ragadni. Pedig vannak -szerintem- elronthatatlan ételek, s igen rövid idő alatt elkészíthetőek. Nos, ez a süti is olyan, ami gyorsan kész van, csak össze kell kevergetni a hozzávalókat, a többit majd megteszi a sütő, no meg némi utómunka vár még ránk. Egyszerű is, nem hinném, hogy nagy tudásra lenne szükség egy kis kavargatáshoz. Akár gép is megteszi helyettünk. A kevés ráfordított idő és minimális tapasztalat mellé némi elszántság kell, s egy finom, puha, karácsonyi ízvilágú süti lesz az eredmény. S annyira nem is néz ki rosszul. 😊

Hozzávalók:
  • 3 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 40 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 10 dkg csoki + 3 evőkanál olaj a tetejére
  • 1 üveg szilvalekvár tölteléknek
Így készült:
A tojásokat a cukorral és mézzel alaposan elkevertem. Hozzáadtam az szódabikarbónát, fahéjat, lisztet, kakaót, olajat, és kevergetni kezdtem, közben apránként adagoltam a tejet, míg egy sima, egynemű masszát nem kaptam. 
Sütőpapírral borított tepsibe öntöttem-simítottam a tésztát. (Tepsi mérete 28×32 cm.)
180 fokos sütőben sütöttem, tűpróbáig. (Ez azt jelenti, hogy a sütibe beleszúrt hústűre már nem ragad a tészta.)
A sütit kihűlés után vízszintesen kettévágtam, az alsót vastagon megkentem szilvalekvárral, majd ráborítottam a felső lapot.
A csokit az olajjal vízgőz fölött felolvasztottam, bevontam vele a sütit.
A csoki dermedése után szeleteltem.

Tényleg finom, miért is ne lehetne elkészíteni karácsonyra...

5 megjegyzés:

  1. De jó, olyan uzsonnás-dobozba valónak gondolom, mentettem is. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Uzsonnás dobozban is jó helye lesz! Aki kóstolta, mindenkinek ízlett, bízom benne, Nálatok is sikere lesz! :-)

      Törlés
  2. Kedves Gerdi! Megsütöttem - némi változtatással - és valóban nagyon finom. A változtatás: feleannyi cukrot tettem bele (én még így is kicsit túl édesnek vélem) és tej helyett vizet tettem bele, mert a fiam tejfehérje allergiás - de ez semmi negatív hatással nincs az ízre.
    Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Örülök, hogy megsütötted, s köszönöm, hogy megírtad, hogy készült Nálad! A cukor valóban elég sok, főleg, hogy a lekvár, méz és csoki is édes. De most nem -csak- magunknak sütöttem. :-)
      További jó sütögetést kívánok!

      Törlés
  3. Köszi, nagyon kedves vagy! A cukor meg egyéni ízlés kérdése, mi a kevésbé édes édességeket szeretjük, és hát talán az egészségünknek is jobb így. Kellemes készülődést és ünnepre hangolódást kívánok neked!

    VálaszTörlés

Csokis-meggyes piskóta

 Másodjára sütöttem rövid időn belül, azért is, hogy fotó készülhessen róla. No meg mert megfelelő sütemény hosszú útra csomagoláshoz.  A pi...