Szilvalekváros krémes süti

Húgomék hazalátogattak- külföldön próbált szerencsét, s úgy néz ki, megtalálta számításait. A jobb munkakörülmények és jövedelem mellett a szerelem is rátalált- ott messze egy hazánkfiával keresztezték egymást az útjaik. S ha már itthon voltak, nálunk jött össze megint a társaság. Bár csak egy röpke délutánra, de ez is jó volt.
Sütöttem nekik sütit is- ugye, milyen meglepő?

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • kevés tej
A töltelékhez:

  • 1 üveg vadszilvalekvár (vagy bármilyen savanykás lekvár)
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 dl tej
  • 18 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • + porcukor beszórni
Így készült:
A tésztához a lisztet elmorzsoltam a margarinnal, majd hozzáadtam a cukrot, szódabikarbónát, fahéjat, tojásokat és tejfölt. Gyúrni kezdtem, s hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk, még kevés -3-4 evőkanál- tejet öntöttem hozzá. Ne legyen kemény a tészta, úgy nehéz lesz kinyújtani.
A tésztát 3 részre osztottam. Mindegyiket tepsi nagyságúra nyújtottam (28×32 cm-es), s tepsi hátán sorra kisütöttem őket.
A krémhez elkevertem a pudingporokat kevés tejjel, majd a többi hozzáadásával állandóan kavargatva sűrűre főztem.
Azon forrón hozzákevertem 5 dkg vajat, s időnként megkeverve hagytam kihűlni.
A többi vajat a cukorral elkevertem, majd kanalanként hozzákevertem a kihűlt pudingot.
Az egyik lapot vastagon megkentem lekvárral, erre került a második lap, ezen elosztottam a krémet s befedtem a harmadik lappal.
Beszórtam porcukorral. Másnap szeleteltem.


Ötlet innen

Finom lett, a valóban savanyú lekvár (idén kissé éretlenül szedtük le a szilvát, s a szokásosnál is savanyúbb lett) kimondottan jót tett az összhatásnak. Amivel elégedetlen voltam, hogy a lapok nem igazán puhultak át. Nem volt kőkemény, szépen lehetett szeletelni, de nem is az igazi. Persze erre senki sem panaszkodott, én sem tettem szóvá, csak itt magamban morfondírozok miatta... 😉😃

6 megjegyzés:

  1. A képeken nem látszik, hogy keményebb lenne a tészta a kelleténél 😊, nagyon jól néznek ki a szeletek. Először azt hittem, hogy mézes a tésztája. De biztos finom volt, és gyorsan el is fogyott...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin! :-) A fahéj miatt emlékeztetett a mézesre, a színe is olyan. Lehet, épp azért vártam volna el tőle, hogy puhább legyen, mert a mézeslapok másnapra mindig jól átpuhulnak. Ez nem úgy viselkedett.

      Törlés
  2. Nagyon szép mutatós és finom lehetett!

    VálaszTörlés
  3. A képek alapján csodásnak látszik! Még egy nap pihenés sem tett jót a lapok puhaságának?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Megvolt egy nap pihentetés, a hideg kamrában. Arra is gondoltam, talán éjszakára hagyhattam volna a konyhában. De most már mindegy, így is elfogyott! :-)

      Törlés

Csokis-meggyes piskóta

 Másodjára sütöttem rövid időn belül, azért is, hogy fotó készülhessen róla. No meg mert megfelelő sütemény hosszú útra csomagoláshoz.  A pi...