Mézes, egyszerűen

Már advent harmadik vasárnapja... Úgy terveztem, ezen a hétvégén elkezdem a karácsonyi készülődést. Bár nem terveztem volna! 😀 Ugyanis szinte semmi nem valósult meg belőle. De legalább ma, az ebéd elkészülte után sütöttem mézest (is). Felét el is tettem, úgy hogy azért valamicske készülődés csak-csak összejött. De nem idegesítem magam emiatt, ami megvalósul karácsony estig, annak örülni fogok, ami nem, marad ünnep utánra. Vagy jövőre.
No akkor a gyors mézes, díszítés nélkül, csak egy kis belenyomkodott ezzel-azzal:

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál mézesfűszer
  • 25 dkg vaj
  • 2 nagyobb tojás
  • 3 evőkanál méz
A lisztet, porcukrot, szódabikarbónát, mézesfűszert elmorzsoltam a vajjal. Hozzáadtam a tojásokat és mézet, összegyúrtam. Kissé ragacsos volt, ezért nagy csipet lisztet szórtam el a tetején, ezzel átgyúrtam, sokat segített rajta.
Enyhén lisztezett deszkán kinyújtottam, kiszaggattam. Tepsibe pakoltam. Egy részébe diódarabokat nyomogattam, a többibe cukrozott gyümölcsdarabokat. 
180 fokos sütőben sütöttem. Hamar sül, figyelni kell rá.

Finom lett, s most még jól is esik. Majd karácsonykor már rá sem fog nézni senki. Lehet, ha nem sütnék mást, akkor jobban fogyna, de máris kilométeres sütilistát állítottam össze a, amiből aztán keményen szelektálnom kell, hogy ne vigyem túlzásba, mint szinte mindig. 😉
Ez nem az évek alatt kialakult szokásos mézes recept, összetételében kicsit más. A hét folyamán- ha sikerül rá időt szorítani- tervezek sütni abból is nagy adagot, úgyis mindig nagy részét elajándékozom. Gyerekeknek, kollégáknak...

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek, biztos kelendő lesz karácsonykor is 😊
    Jó neked, hogy ez már készen van. Így kis díszítéssel is nagyon szépek lettek és biztos nagyon finomak is!
    Nekem is megvan a jól bevált régi mézes receptem, ma fogom összeállítani, aztán pihen (milyen jó lesz neki!), és holnap sütöm meg.
    De a bejglink már kész! A mélyhűtőben van, úgyhogy nem fog elfogyni karácsonyig 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalin!
      Azóta már készült egy nagy adag "rendes" mézes is, de már szét is osztogattuk. Biztos meglepő, de én bejglit soha nem sütöttem. Mifelénk nem volt szokás, de lehet, egy próba után azzá válik. :-) Bár az a próba nem most lesz.

      Törlés

Csokis-meggyes piskóta

 Másodjára sütöttem rövid időn belül, azért is, hogy fotó készülhessen róla. No meg mert megfelelő sütemény hosszú útra csomagoláshoz.  A pi...